2016-01-15 04:10:00
Šmyk na snehu
Šmyk na snehu

VIDEO: Ani odprataná cesta nemusí byť bezpečná. Vodič už nemohol nič urobiť!

Zima sa po krátkej prestávke opäť vracia. Spoliehať sa, že odhrnutá cesta je bezpečná, nemusí vyjsť.

Presvedčili sa o tom dvaja vodiči v nasledujúcich videách. Ten prvý sa priveľmi spoliehal na to, že je cesta už čistá, odprataná a na dvojprúdovej ceste precenil svoje schopnosti a možnosti svojho vozidla. V jednom pruhu bola na ceste snehová kaša, ktorú tam pravdepodobne zanechalo iné auto. Či už odpadol sneh z väčšieho vozidla, alebo sa stala chyba inde, vodič staršieho modelu Opel Corsa nedodržiaval bezpečný odstup od vpredu idúceho vozidla a tak si priveľmi skrátil možnosť reagovať na vzniknutú situáciu. Nepomohla ani vyššia rýchlosť. Jedno koleso po druhom v krátkom slede za sebou stratili priľnavosť a vozidlo sa dostalo do šmyku. Vodič síce neurobil tú najväčšiu chybu, nebrzdil (aspoň to nevidieť), avšak podľahol pokušeniu prudšie reagovať pohybom volantu.

V ideálnom prípade by sa takáto situácia nestala, vodič by mal dostatočný výhľad, snehovu kašu by uvidel, v predstihu znížil rýchlosť a tak ako vodiči pred ním a za ním, cez šmykľavý povrch prešiel bez väčších problémov. V takomto prípade je vhodné čo najmenej točiť volantom a nebrzdiť. Vyšší level je ovládnuť šmyk správne načasovanou kontrou (do správneho smeru) a prípadne pridaním plynu. Polemizovať o tom je zbytočné, treba si to odjazdiť v škole šmyku s vlastným autom. Zvládnuť šmyk za ideálnych podmienok nie je ťažké, no nie každé auto a pneumatiky sú ideálne, tak ako v tomto prípade. Udalosť sa odohrala v Poľsku v meste Sosnowiec, na videu je starší dátum, video sa opäť objavilo teraz.

Druhá situácia má pozitívnejší koniec. Tentoraz bola cesta na pohľad čistučká, no bol to len klam, ktorý v anglicky hovoriach končinách označujú Black Ice, teda jednoducho námraza v tenkej vrstve, ktorú na tmavom asfalte nie je vidieť. Vodič dostal šmyk, no ako na veľkom klzisku preplával medzi porozhadzované vozidlá na diaľnici a podarilo sa mu prejsť bez nehody. Preukázal dobrú dávku vodičských schopností, no zo stresu pozabudol na pud sebazáchovy a zostal stáť na mieste, kde ho mohlo zrámovať iné auto. Toto video je novšie, pochádza zo silvestrovského rána. 

Šmyk na zľadovatenom povrchu, či na snehu vie byť zábava ak ho máte pod kontrolou na otvorenom priestranstve. Lenže na ceste to môže byť peklo. 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo