2016-01-06 04:30:00
Land Rover Defender
Land Rover Defender
Zdroj: Land Rover

Je to definitívne – Land Rover Defender v januári 2016 končí

Už je to tak, raz to muselo prísť a offroadová ikona sa definitívne prestane vyrábať.

Výroba pôvodného Land Roveru Series I sa začala v závode v Lode Lane v roku 1947. Bolo to ešte pred predstavením auta na autosalóne v Amsterdame, ktoré sa udialo 30. apríla 1948. Odvtedy sa v Solihule vyrobilo viac ako 2 000 000 exemplárov tohto modelu pod označením Series I, II a III a Defender. Ako už automobilka oznámila skôr, výroba Land Roveru Defenderu v britskom Solihulle sa v januári definitívne skončí. Na novú generáciu si budeme musieť počkať najskôr do roku 2018. Podľa všetkého sa už bude vyrábať v úplne novom závode Land Rover na Slovensku.

Je zaujímavé, že klasický utilitárny offorad, ktorý si počas desiatok rokov vybudoval kultový status, sa neprestane vyrábať ani tak pre emisie a bezpečnosť, ale preto, že klesá dopyt. Ručná výroba Defenderu je okrem toho aj neúnosne drahá. Zákazníci prechádzajú na iné typy áut, predovšetkým na SUV a crossovery. Klasický Defender nedokáže držať krok s dobou a chýba mu predovšetkým súčasná výbava. Dnešní zákazníci ju považujú za samozrejmosť, preto už nemienia tolerovať absenciu takých vecí ako napríklad Bluetooth.

No a pár ortodoxných nadšencov výrobu neuživí. Land Rover Defender sa od 50. rokov takmer vôbec nezmenil a platí p ňom, že čo je Porsche 911 medzi športovými autami, to je Defender medzi offroadmi.  Land Rover už prestal investovať do vývoja, zníženia emisií a zlepšenia pasívnej i aktívnej bezpečnosti klasického Defenderu už dávno. Na pôvodnom základe sa už nedalo nič zlepšiť. Teda bez radikálnej modernizácie. Oveľa lacnejšie však je vyvinúť úplne nový model.

Zdroj: Land Rover
Zdroj: Land Rover

V máji minulého roka (2015) vyrobil Land Rover dvojmiliónty kus modelu Defender. V júni potom oznámil, že jubilejný exemplár doplnený o niekoľko unikátnych vecí zamieri v decembri do aukcie. Na nej Land Rover predal Defender za 400 000 libier, teda 549 000 eur. Defender s výrobným číslom 2 000 000 sa stal najdrahším autom, aké kedy Land Rover predal v dražbe. Nový majiteľa nechcel prezradiť nič o sebe, no auto po ukončení dražby putovalo do Kataru. Výťažok aukcie pôjde na dobročinné účely. Sumu, za ktorú Defender vydražili, venovali humanitárnym a záchranárskym partnerom značky Land Rover, ktorými sú Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) a nadácie Born Free.

Zdroj: Land Rover
Zdroj: Land Rover


Jubilejný Defender má zopár unikátnych detailov. Na aute je mapa zátoky Red Wharf Bay, kde údajne v roku 1947 po prvýkrát do piesku nakreslili dizajn tohto modelu. Okrem zvláštnych sedadiel má tento Defender mapu zátoky na ľavom blatníku a na zadnej časti plaketu upozorňujúce na fakt, že je to špeciálny kus.

Zdroj: Land Rover

No a kým sa dočkáme nového Defendra, ponúkame niekoľko videí áut, ktoré stále jazdia, dokonca sa aj vyrábajú a budú vyrábať aj po zastavení výroby veľkého Defendra...

 

 

 

 

 

Jozef Vydra
ZDROJ: Jaguar Land Rover

Komentáre k článku


Stream naživo