2015-12-22 13:21:24
Ford 4x4 event
Ford 4x4 event
Zdroj: Ján Hargaš

FOTO + VIDEO: S Fordom S-MAX už aj na lyžovačku. Alebo potrebuje MPV pohon 4x4?

Ford po novom prináša pohon 4x4 aj do svojich najväčších MPV. Má zmysel kúpiť ho do S-MAXU?

Nová generácia športovo ladeného MPV Ford S-MAX prešlo výmenou techniky. Ford automobil prepracoval a dodal mu vlastnosti, ktorými sa môže pýšiť iba málo veľkých MPV. Na lyžovačku tak netreba zháňať kombi, či konkurenčné MPV, S-MAX zvládne aj kalamitnú situáciu na cestách.

V akých situáciách je pohon 4x4 vo veľkom MPV potrebný, kedy ho naozaj využijete a potrebujete ho aj na lepšie zvládanie bežných situácií na cestách?

Pohon 4x4 je pre automobil MPV výhradne pre vyšší pocit bezpečia. Zakúpiť ho v domnení, že s takýmto automobilom sa budete preháňať po teréne je nereálne. Automobil má nízku svetlú výšku, nemá zosilnenú ochranu súčastí podvozku, a tak by ste riskovali rýchle poškodenie auta.

Samozrejme, aj s MPV zvládnete mierne rozbitú cestu, no účel pohonu všetkých kolies je v prvom rade pre pokoj v duši a istotu na ceste za každých podmienok. My sme testovali jazdné vlastnosti na šmykľavom povrchu oboch verzií – ako s AWD, tak i s výhradne predným pohonom. Výsledky prekvapivo nie sú tak rozdielne.

Testovali sme na SlovakiaRingu tam, kde sa vodiči učia zvládať šmyk. Umožní vám teda 4x4 lepšie zvládať šmyk v zákrute?

Zdroj: Ján Hargaš

Nuž ako kedy. Bezpečnostní asistenti automobilky Ford pri S-MAXe sú tak účinní, že pri šmyku v zákrute v prípade zľadovateného povrchu, rozdiel medzi prednokolkou a autom vybaveným pohonom všetkých štyroch kolies takmer nie je. Asistenti prednokolky, najmä stabilizačný systém, ktorý dokáže pribrzďovať jednotlivé kolesá, uberať z výkonu a prerozdeľovať ho medzi kolesá, odvádza svoju úlohu na jednotku. ESP je natoľko blbuvzdorné, že dostať auto do šmyku so zapnutou kontrolou trakcie na bežnej ceste prakticky nie je možné. Ak kontrolu trakcie vypnete a tým funkciu asistentov obmedzíte (no nie úplne vypnete), dosiahnuť šmyk je ľahšie, avšak je cieľom dosahovanie šmyku, alebo jeho zvládnutie? Autu tiež pomáha veľmi dobré rozdelenie hmotnosti medzi nápravami, hlavne v prípade osadenia základným ľahším benzínovým agregátom 1,5 Ecoboost.

Model vybavený pohonom 4x4 má menej prísny stabilizačný systém, no efekt pri skúške šmyku v zákrute je v podstate totožný. Zásahy asistenta pri 4x2 sú dokonca plynulejšie a auto sa správa prirodzenejšie. Je to spôsobené faktom, že pri šmyku s predným pohonom má auto sklon skôr k nedotáčavosti než pretáčavosti a tiež to spôsobuje rozdiel v hmotnosti na prednej náprave medzi benzínovou prednokolkou a naftovou štvorkolkou, ktoré sme testovali.

Nedotáčavý šmyk sa vo všeobecnosti zvláda ľahšie. Vozidlo s pohonom AWD je neutrálnejšie, no systém je nastavený tak, aby viac ako asistent pomáhalo pripojenie zadnej nápravy. Opäť ale platí, že asistenti asistujú čo najviac. Pri vypnutí kontroly trakcie sa automobil s pohonom AWD správa takmer totožne, prešmykovanie trvá o niečo dlhšie, ľahšie auto dostanete do šmyku, no musíte sa stále veľmi snažiť. Celkovo však v tejto skúške obstojí ako auto s poháňanou prednou nápravou, tak i to s pohonom AWD. Ani jedno z nich nie je ochotné povoliť otcovi rodiny zábavu na voľnom priestranstve a šmyk zanovito odmieta. Nepomôžete si ani ručnou brzdou, S-MAX má elektronickú.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Kde už pohon 4x2 na 4x4 nestačí, je jazda do kopca. Ak na zimných cestách narazíte na zľadovatený kopec s S-MAXom 4x2 budete mať problém vyliezť až na vrchol. V prípade úplného zastavenia sa ani nemusíte pohnúť z miesta. Horšie zľadovatenie (hrubšia vrstva ľadu, či ujazdený sneh) vás po zastavení ďalej vôbec nemusia pustiť. To dokumentuje aj priložené video porovnávajúce rozbeh na „ľade“ teda na klzkom mokrom povrchu. Asistenti modelu s pohonom 4x2 aj tu pomáhajú a pribrzďovaním prešmykujúcich sa kolies mu umožnia rozbehnúť sa, chce to však viac umu vodiča. Ak teda za volant usadne menej skúsený vodič, rozbehnúť auto na kopci bude problém.  Vidieť to na nižšie priložených krátkych videozáznamoch z testovania na miernom svahu s mokrou klznou plochou (simulácia zľadovateného povrchu). V prvom videu sa vodič pokúša o prudkú akceleráciu, pri druhom je poučený a snaží sa rozbehnúť rozumnejšie. Rozdiel v zrýchlení je markantný a v oboch prípadoch vyhráva auto s pohonom 4x4 (vymenili si pozície). Video dokumentuje, že aj s pohonom 4x2 je vďaka asistentom možné rozbehnúť sa aj v zhoršených podmienkach (podmienkou sú obuté kvalitné pneumatiky). 4x4 znamená menej stresu, ľahkosť pohybu a suverenitu.

Pohon 4x4 je teda istota. Jeho kúpu si však treba zvážiť. Ponúka sa výhradne s naftovým motorom, a to buď so slabšou verziou s výkonom 110 kW a manuálnou prevodovkou, alebo výkonnejšou 132 kW verziou s dvojspojkovým automatom. V oboch prípadoch navýši cenu auta o zhruba 3000 eur a to už je poriadna položka.

Model s pohonom 4x2 zvládne bez problémov drvivú väčšinu jazdných situácií. Auto je predvídateľné, nemá tendenciu krútiť zadkom a ak sa do šmyku dostane, ide o nedotáčavý šmyk, ktorý elektronika dokáže zvládnuť. Najmä v prípade ľahšieho benzínového motora. Naftová prednokolka má ťažší nos a šmyk dosiahnete ľahšie. Jediná situácia v ktorej je rozdiel medzi poháňanou prednou a oboma nápravami pri modeli S-MAX výrazný, je jazda do kopca, respektíve veľmi ostrá športová jazda v zhoršených podmienkach. Platí, že bežný vodič pohon všetkých štyroch kolies nepotrebuje. Omnoho dôležitejšie sú kvalitné zimné pneumatiky. Všetko ostatné urobia asistenčné systémy. Vodič, ktorého rodinka miluje lyžovačku, či žije v horských oblastiach by mal ku kvalitným zimným pneumatikám prirátať aj AWD. Bude to istota a my Slováci máme istoty radi.

Omnoho väčší rozdiel medzi FWD a AWD verziami je pri ďalších modeloch Fordu, ktoré pohonom 4x4 môžu disponovať. Typickým príkladom je SUV Ford Kuga. Tá má pri šmyku v zákrute tendenciu ísť do vecí „popredku“ a asistenti šmyk ukočírujú. Auto sa vďaka vyššej svetlosti viac vzdiali od pôvodnej stopy. V jazde do kopca má vozidlo problém už pri mierne mokrom povrchu – teda i za dažďa. Rozbeh zo stoja umožní jedine opatrná práca s plynom a intenzívna pomoc asistentov. V prípade, že s SUV s pohonom iba prednej nápravy budete musieť zastaviť na kopci so zľadovateným povrchom (nehoda na priesmyku a podobne) nemusíte sa rozbehnúť, resp. môžete sa rozbehnúť nesprávnym smerom... Ak navyše skúsite vyliezť na kopec s letnými pneumatikami, naozaj sa nikam nedostanete.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Pri pohone 4x4 sú opäť kľúčové kvalitné zimné pneumatiky na ľade, na mokre kvalitné letné. Výjazd na šmykľavom kopci bez dostatočnej vzorky nedáte, šmýkať späť dolu sa ale nemusíte. Ak máte kvalitné gumy a 4x4, hore kopcom vyleziete. Pohon 4x4 pre Kugu je nastavený viac terénnejšie a umožňuje autu aj prešmykovať kolesami – ak by to neumožnil, auto by sa mohlo zastaviť a zostať uväznené v bahne...

Vďaka tomu sa na klzkom povrchu s Kugou AWD môžete aj zabaviť a skúsiť si driftovanie – najmä s vypnutou trakciou. Kuga bez pohonu AWD a 4x2 SUV vo všeobecnosti sú schopné čeliť aj miernym terénnym nástrahám – rozbité poľno-lesné cesty. Ak už pôjde o jazdu do kopca, výhody svetlej výšky pri jazde za mokra stratíte – ďaleko sa totiž nedostanete a ak aj áno, techniku jazdy musíte nahradiť vysokou rýchlosťou.

Naopak, Kuga AWD je v teréne prekvapivo schopná. Väčšie, resp. ozajstné terénne nástrahy však zvládne jedine so skúseným vodičom. Poškodenie súčastí podvozku pri veľkých nerovnostiach je dosť možné, ale to platí pri všetkých SUV. Kuga svojou priechodnosťou prekvapila.

Na akcii Fordu, na ktorej nám automobilka prezentovala všetky typy pohonu 4x4 bol okrem S-MAXU AWD, Kugy AWD prítomný aj terénny špecialista menom Ford Ranger a tiež veľký Transit, ktorý tiež má k dispozícii pohon 4x4. Pritom ale neplatí, že pohon 4x4 v Rangerovi je rovnaký ako u ostatných. Ford totiž disponuje štvoricou rozdielnych pohonov všetkých kolies.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Kuga, Mondeo, S-MAX, Galaxy majú ten istý, založený na bleskurýchlom pripájaní zadnej nápravy v prípade potreby. Tento systém je pre každý model upravený pre jeho konkrétne potreby, čo dokumentujeme vyššie. Model Ranger má svoj vlastný „drsný“ pohon 4x4 a Transit tiež – ten jeho je technicky najjednoduchší a najmenej terénny. Autu však umožní dostať sa tam, kde iná dodávka tejto veľkosti nie. No a na záver má Ford ešte pohon AWD vyrobený špeciálne pre Focus RS.

Kuga, Mondeo, S-MAX... disponujú pohonom  zvaným iAWD. Autá sú aj v prípade verzie AWD väčšinu času takmer výhradne prednokolky. Iba malá časť sily motora je prenášaná aj do zadu. V prípade potreby, ak riadiaca jednotka zistí, že hrozí prešmykovanie kolies a prípadný šmyk, pošle väčší podiel krútiaceho momentu aj na zadnú nápravu. Ten môže byť následne prostredníctvom pribrzďovania kolies rozdelený medzi kolesá. Systém dokáže doslova predvídať šmyk, pretože každých 16 milisekúnd vyhodnocuje 40 parametrov jazdy, čo znamená vyhodnotenie cca 2500 údajov za sekundu a nasleduje okamžitá reakcia. Systém na základe daných parametrov dokáže určiť aktuálny povrch a jazdné podmienky a pre dané podmienky využije jeden z algoritmov využitia a nastavenia techniky pre bezproblémové zvládnutie nástrah. Systém pri tom funguje od 1 km/h až do maximálnej rýchlosti. V akejkoľvek rýchlosti tak dokáže reagovať.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Ranger má zas svoj vlastný AWD systém. Zatiaľ čo zapnutie pohonu 4x4 vodič pri iAWD nemôže ovplyvniť (systém je aktívny stále), v prípade Rangera sa vodič môže rozhodnúť, či ho využije prepnutím otočného ovládača. Systém mechanicky prenáša krútiaci moment motora medzi nápravy až do rýchlosti 120 km/h. Nad touto rýchlosťou sa predná náprava odpája. Ranger je štandardne zadnokolka. K pohonu 4x4 patrí i redukčná prevodovka, ktorú si tiež môže vodič nastaviť. Navyše si zákazník môže dokúpiť mechanickú uzávierku zadného diferenciálu. Bez nej Ranger obmedzuje pretáčanie kolies naprázdno prostredníctvom pribrzďovania kolies.

PS: I keď vyzerá rozbeh auta 4x2 v druhom videu plynulo-pomalý, v skutočnosti boli asistenti v neustálej permanencii a usilovne bránili šmýkaniu kolies aj po rozbehu.

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo