2015-12-20 04:10:00
Devel Sixteen engine
Devel Sixteen engine

VIDEO: Takto znie motor V16 pre Devel Sixteen s výkonom viac ako 4000 koní!

Devel Sixteen nie je výkonný iba na papieri. Jeho motor sa pripravuje. Zatiaľ vie mať aj vyše 4000 koní.

Devel Sixteen je projekt pochádzajúci z Dubaja, ktorý pred dvoma rokmi nadvihol nejedno obočie na autosalóne v spomínanom Dubaji. Hyperšport pochádzajúci od rýchlokvasenej automobilky ohuroval famóznymi výkonnostnými parametrami. Výrobca o aute tvrdil, že z 0 na 100 km/h zrýchli za 1,8 sekundy, že jeho výkon sa zastaví na úrovni 5000 koní a že dokáže zdolať rýchlosť 500 km/h.

Mysleli sme si, že ide takpovediac o vzdušný zámok, o snahu zaujať pozornosť šejkov a získať od nich nejaké tie peniaze a nakoniec to uhrať do stratena. Výkon 5000 koní ani rýchlosť 500 km/h ba ani zrýchlenie za 1,8 sekundy nie je nereálne, i keď kombinácia týchto parametrov pri jednom automobile už vyžaduje špecifikáciu, ktorú ťažko možno vziať na nákup do hypermarketu, ba dokonca by ťažko zvládla cestu ku krytej zjazdovke na púšti.

Tieto parametre totiž narážajú na jeden problém za druhým. Prvým je pochopiteľne výdrž motora s výkonom 5000 koní. Pritom nepíšeme o turbíne, o motore veľkosti lodnej strojovne ani o raketovom pohone, ale o konvenčnom spaľovacom motore so šestnástimi valcami do V a štyrmi turbodúchadlami. Ak totiž motor s obdobným výkonom existuje (a že také naozaj existujú), jeho životnosť sa počíta v minútach, maximálne hodinách, nebodaj v dňoch a ide o motor určený na jedno-dve použitia pre dosahovanie rýchlostných rekordov (drag) a podobne.  

Ďalším problémom je samozrejme hmotnosť takého motora. Na to, aby sa nerozpadol po prvom preverení maximálneho plniaceho tlaku musí byť mimoriadne odolný, a síce sú technológie naozaj ďaleko, hmotnosť v súčte nebude malá. Ďalšou spojenou nádobou je hmotnosť automobilu, pevnosť a veľkosť motorového priestoru pre daný motor.

Problémom je tiež prenos mamutieho výkonu a dinosaurieho krútiaceho momentu na asfalt. Vyžaduje to jednak extrémne silnú prevodovku, no tiež neexistujú žiadne homologované pneumatiky, ktoré by túto silu dokázali preniesť na cestu. Uvažovať navyše len o pohone zadnej nápravy v takomto prípade znamená, že maximálny výkon 5000 koní je len teoretická rovina.

To viac-menej dokazuje aj nasledujúce video z testovania schopností motora pre Devel. Daný motor s objemom 12,36 litra a šestnástimi valcami usporiadanými do V (nie kompaktnejšie W ako Bugatti Veyron) aktuálne dosahuje maximálny výkon vyše 3000 koní pri využití paliva s nízkym oktánovým číslom. Daným palivom konštruktéri simulujú bežné jazdenie a potreby spomínaného jazdenia po uliciach skutočných miest. Pri športovom palive s vysokým oktánovým číslom už má motor vyše 4000 koní a 4770 Nm krútiaceho momentu. Viac info získate v tomto videu:

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo