2015-12-02 12:55:04
Bugatti Chiron
Nové Bugatti bude Chiron
Zdroj: Bugatti

Potvrdené: Nástupca Bugatti Veyron bude Chiron

Predstaví sa oficiálne v marci budúceho roka v Ženeve, na rýchlomere bude mať 500 km/h.

Po sérii špionážnych fotiek je tu prvá oficiálna fotografia Bugatti k chystanému extrémnemu modelu. Bugatti Veyron sa už počas svojho života stihlo stať legendou. No od chvíle, ako vyrobili posledný kus a odišlo do dôchodku, sa špekuluje o jeho nástupcovi. Pokračovateľ kedysi najrýchlejšieho auta sveta oficiálne potvrdzuje svoj názov a odhaľuje tiež dátum svojho predstavenia.

Nástupca Veyronu sa bude volať Chiron podľa monackého pretekára a továrenského jazdca Bugatti, Louisa Chirona. Práve on patril podľa automobilky k najlepším pretekárom 20. a 30. rokov a jeho meno je so značkou veľmi úzko späté.

Podľa Bugatti má byť nový Chiron najvýkonnejšie, najrýchlejšie, najluxusnejšie a tiež najexkluzívnejšie produkčné športové auto na svete. Už teraz vraj francúzska značka registruje stovku objednávok. V súčasnosti prebiehajú finálne testy vozidla. Podľa prezidenta spoločnosti Wolfganga Dürheimera je automobil výrazne lepší ako predchodca.

Očakávať teda môžeme sedemstupňovú dvojspojkovú prevodovku (DSG), pohon všetkých kolies a štyrikrát preplňovaný osemlitrový šestnásťvalec do W. Teraz však s výkonom okolo 1103 kW (1500 k) a krútiacim momentom 1500 Nm. Zrýchlenie z pokoja na sto kilometrov za hodinu bude vraj otázkou 2,3 sekundy.

Zdroj: RM.Design - rmcardesign.com

Maximálna rýchlosť zasa v okolí 470-480 km/h. Na rýchlosť 300 km/h vystrelí auto za približne 15 sekúnd. Dvadsať palcové kolesá budú vpredu a 21 palcové vzatu – obuté do pneumatík Michelin Pilot Sport PAX. Vpredu majú byť brzdové kotúče s priemerom 420 mm, vzadu 400 mm. Chladenie motora a príslušenstva a má zabezpečovať 15 chladičov.

Zdroj: Bugatti

Ako bude auto vyzerať? Nebude zrejme veľmi vzdialené tvarom, ktoré predviedol vo Frankfurte koncept Vision Gran Turismo. Celková výroba bude limitovaná na 500 kusov. Auto sa má pravdepodobne objaviť aj ako Chiron Targa, v roku 2018.

Jozef Vydra
ZDROJ: bugatti.com

Komentáre k článku


Stream naživo