2015-12-01 14:45:00
Santa Clarita
Santa Clarita
Zdroj: LAPublicWorks

Túto cestu stavali Slováci? Cesta sa počas dňa zvlnila a dolámala

Niekedy nie je potrebné ani zemetrasenie, aby sa cesta zvlnila, dolámala a aby sa v nej vytvorili veľké diery.

Obyvatelia Santa Clarity v USA sú zmätení z toho, čo sa udialo na ceste naprieč údolím Vasquez Canyon. Nerozumejú ako sa mohla cesta v priebehu pár hodín len tak bez zjavnej príčiny zvlniť, dolámať a ako na nej mohlo vzniknúť toľko puklín a dier.

Nuž, milí obyvatelia Santa Clarity, skúsenosti zo Slovenska naznačujú, že ceste práve skončila záruka od stavebnej spoločnosti... Riešením je upchať diery studenou zmesou a pred úsek postaviť značku so znížením rýchlosti a upozornením na zhoršené podmienky.  

Na Slovensku by takto „pozmenená“ cesta nespôsobila senzáciu, ale zapadla by prachom a zanikla v stovkách skoro rovnako zničených úsekov ciest na Slovensku. Najmä ak by sa podobný úkaz odohral na jar po odmäku. To by si nikto ani rozdiel nevšimol...

V USA sa však nad touto udalosťou pozastavujú. Očividne na takéto veci nie sú zvyknutí. Cesta sa totiž takto zmenila v priebehu niekoľkých minút bez toho, aby bolo zemetrasenie, silný lejak, či iná objektívna príčina (vypršala záruka, prešiel po nej prvý kamión, či auto zimnej údržby).

Nad týmto úkazom si lámali hlavu aj geológovia a síce nič oficiálne nepotrvrdili, vyzerá to na skutočne neobvyklý posun kopca nad cestou, ktorý spôsobil, že cesta sa nerovnomerne zosunula tiež, následkom čoho sa takto zvlnila a popraskala. Na niektorých miestach sa z relatívne rovnej cesty vysunuli kusy až do výšky 4,5 metra.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo