2015-09-02 14:10:00
Honda predstaví vo Frankfurte
Honda predstaví vo Frankfurte množstvo noviniek, medzi nimi aj UNI-CUB β
Zdroj: Honda

Honda do Frankfurtu prinesie aj netradičné pretekárske auto

Honda bude mať na výstavisku vo Frankfurte všetky novinky vrátane SUV HR-V či modelu Jazz.

Chystá aj prekvapenie: môžeme očakávať predzvesť pretekárskeho auta, či elektrický skúter. Podstatné však budú úplne nové modely, ako malé SUV HR-V, alebo kompaktné vozidlo Jazz. Obe prídu k predajcom už v septembri. V tomto roku sa predstavila navyše aj modernizovaná Honda CR-V, jedno z najlepšie predávaných SUV sveta, ktoré dostalo deväťstupňovú automatickú prevodovku. Samozrejme nebude chýbať ani ostrá Honda Civic Type R, ktorá patrí k najrýchlejším autám sveta s predným pohonom.

V Nemecku bude mať svoju tamojšiu premiéru aj „osobné mobilné zariadenia", čo je elektrický skúter UNI-CUB β. Je to veľmi netradičná jazdiaca vec, ktorá dokáže samostatne držať balans. Jej partnerom je robot Asimo.

Určite však bude veľmi dôležitým najmä koncept zvaný Project 2 & 4. Pravdepodobne to má byť pretekárske, či okruhové vozidlo s otvorenou kabínou, ktoré má mať vzhľad starších formulí. Je to vlastne víťazný návrh globálnej dizajnovej súťaže Hondy medzi jej dizajnovými štúdiami. Na návrhu sa podieľalo motocyklové štúdio v ASAC a automobilové v japonskom meste Waku.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Koncept je výsledkom snahy značky ponúknuť vzrušujúci zážitok. Automobil by mal kombinovať slobodu motocykla s ovládateľnosťou automobilov. Očakávať by sme mali iba jedno sedadlo, na prvej oficiálnej fotografii zatiaľ Honda zverejnila iba druhú, zakrytú časť auta. Vozidlo má byť určené hlavne na pretekárske trate a k jeho pohonu má slúžiť motor z motocykla GPMoto Honda RC213V-S, ktorý dosahuje až 14 000 otáčok.

Zdroj: Honda

Podobné vozidlo už raz Honda predstavila v roku 2008. Bol to model Hot Wheels Racer, ktorý akoby naozaj z oka vypadol modelom autíčok Hot wheels. Kľúčovým prvkom pre konštrukciu celého vozidla bol pôdorys auta v tvare znaku „H“ charakterizujúci názov značky. Vonkajším tvarom pripomína nápadité side-by-side pretekárske auto z roku 1960, ktoré obklopuje vodiča a navigátora. Všeobecný tvar, štýl a farebná schéma sa inšpirovali účasťou Hondy v pretekoch Formule 1. Biela a červená farba, otvorené kokpity, veľký výfukový systém a otvorená kolesá mali svoj odkaz  v historickom pretekárskom vozidle Honda RA 273 z roku 1967.

Jozef Vydra
ZDROJ: Honda Motor Co., Ltd.

Komentáre k článku


Stream naživo