2015-08-26 04:00:00
Most dostal opäť zabrať.
Most dostal opäť zabrať.

VIDEO: Myslíte, že úrady u nás sú pomalé a neefektívne? Sú aj horšie. V USA...

Úrady zodpovedné za značenie pred týmto železničným mostom asi čakajú, kým sa pri takýchto nehodách niekto nezabije.

Byrokracia je slovo, ktoré je dnes skôr nadávkou hraničiacou s vulgarizmom než označenie presne špecifikovaných úradných postupov, ktoré boli vytvorené pre sprehľadnenie a zefektívnenie štátnej správy. Byrokracia je vo svojej podstate dobrá vec a bola vytvorená úmyselne. Žiaľ postupom času sa presne špecifikovali postupy nielen pri vybavovaní žiadostí od občanov, ale aj postupy postupov pri postupoch postupov. Byrokracia vo väčšine štátov rozbujnela ako pleseň vo vlhku. Tak ako pleseň má totiž byrokracia na úradoch skutočne vynikajúce podmienky na rast.

Nízke mzdy a slabá motivácia úradníkov konať v prospech občanov, tiež politizácia vysokých manažérskych pozícií a hlavne zábudlivosť štátnej správy a jej členov, že tu nie sú preto, aby sa chránili pred akoukoľvek prospešnou činnosťou a pomáhali iba sebe, ale aby reálne slúžili tým, ktorí úrady a štátnu moc platia z daní.

O úradníkoch, ktorých sa týka dopravné značenie pred týmto železničným mostom možno doslova povedať, že si zaslúžia zaplatiť škody, ktoré tam pravidelne vznikajú. Ak by sme sa náhle ocitli v stredoveku, mohli by sme odporučiť aj wellnes pobyt na štýl derešu, či pár dobre mierených rán palicou – na rozprúdenie krvi.

Pred niekoľkými mesiacmi sme vám ukázali železničný most v americkom štáte Massachusetts, ktorý so železnou pravidelnosťou „vylepšujú“ kamionisti, ktorí si nevšimnú skromné značenie, ktoré ukazuje, že prejazd pod mostom je nízky.

Najprv sme si mysleli, že je to ignoranstvo vodičov, no fakt je, že značenie pred mostom je skutočne veľmi skromné a prehliadnuteľné. Celkovo za ostatné roky do mosta nabúralo už minimálne 17 kamiónov a nákladných vozidiel. Ich vodiči si označenie maximálnej povolenej výšky vozidla a príkazu, aby odbočili doľava nevšimli. Miestna polícia dokonca tvrdí, že podobné nehody sa dejú približne raz do mesiaca.

Úrady s vecou nič nerobili až do osudného videa, ktoré rozbúrilo vody internetu. Zodpovední sa rozhodli konať. A to konanie je vidieť na nasledujúcom videu. O most opreli výstražný "kosoštvorec", ktorý je sčasti prekrytý vysokou zelinou. Vodiči ho nielenže môžu ľahko prehliadnuť, ale ani ho nemusia pochopiť a ak ho aj uvidia, bude už neskoro. Pred mostom navyše pribudlo viditeľné značenie s čiernym textom v červenom poli, ktoré sa však týka skôr chodcov, a nie mosta a jeho výšky. Toto označenie môže akurát tak odpútať pozornosť od malého značenia oznamujúceho nízky prejazd.

A tak pribúdajú ďalšie a ďalšie kamióny, ktoré si pod mostom poškodia návesy. Že ide už o „rutinu“ vidieť aj na reakciách vodičov. Tí namiesto váhania, či vystupovania z áut, bleskovo otáčali svoje vozidlá na obchádzkové trasy... No čo už... ďalší...

Nekonanie úradnej moci je v prípade tohto mosta smutno-smiešne. Ale možno je nové značenie v schvaľovacom procese, vyjadrujú sa k nemu odborníci, robí sa štúdia, verejné obstarávanie, vyberá sa /najdrahší/ zhotoviteľ a „čoskoro“ sa začne konať. Či tak by to bolo na Slovensku?

jh
ZDROJ: liveleak

Komentáre k článku


Stream naživo