2015-08-21 04:10:00
Brutal Prototyp 2015
Brutal Prototyp 2015
Zdroj: Brutal

FOTO + VIDEO: Slovenské športové auto Brutal prešlo testami a je takmer hotové!

Slovenské športové auto, ktorého názov vystihuje jeho podstatu si už môžete objednať. Tvorcovia auta dolaďujú posledné detaily.

Odkedy sme boli pozrieť Brutal priamo v mieste jeho „stvorenia“ uplynul už nejaký piatok. Za rok sa toho zmenilo extrémne veľa. Auto bolo postavené, otestované, rozobrané, otestované, pozmenené a tak skrátka dookola. Darmo o tom budeme písať, to podstatné sa totiž blíži rýchlejšie než by ste čakali. Výroba Brutalov je totiž na spadnutie, oficiálna svetová premiéra tiež.

Prvé verejné testovanie, ktoré prebehlo ešte v apríli bolo skúškou ohňom. Jediný prototyp superšportu Brutal bol dokončený a vôbec prvý krát vyšiel z garáže, aby ho staviteľ a najbližší spolupracovníci podrobili skúškam na okruhu. Ako inak – na SlovakiaRingu.

Hneď nám teda napadlo, či sa takejto skúšky pred očami verejnosti tvorcovia Brutalu nebáli. Predsa len, pokaziť sa môže všeličo... „Táto možnosť nám ani nenapadla,“ hovorí Marian Lušpai, tvorca Brutalu. „Pri stavbe Brutalu boli použité technológie a skúsenosti zo stavby závodných aut. Takže pri verejnom testovaní nebolo pochýb že to dopadne dobre. Verejné testovanie bola jedna vec, no po ňom nasledovali aj ďalšie kde sme odlaďovali podvozok. S novým podvozkom je to ako s malým dieťaťom musíte ho naučiť chodiť."

Tím Brutalu nielenže odskúšal svoj stroj a zistil, že je dobrý (a bolo to dobré), zistil ako sa správa, ako funguje na trati a uvedomil si, že teória nemala ďaleko od praxe. Našli sa však aj veci, ktoré sa rozhodli zmeniť. Auto potrebovalo lepšie brzdy. Brutal sa teda rozhodol pre zväčšenie bŕzd. „Kotúče s priemerom 280mm sme nahradili 324 mm kotúčmi a brzdiče sme zamenili za 8 piestikové z vlastnej produkcie vyrobené z leteckého hliníku,“ spomína Marian Lušpai.

Zdroj: Brutal

Pre pár údajov z testovania treba najprv spomenúť, že Brutal nie je ani tak športové auto, ako športová platforma, ktorú možno ďalej upravovať „na obraz svoj.“ V základnom nastavení so základným motorom (aktuálne Subaru 2,0 240 k) však už teraz dokáže divy. Stačí údaj zrýchlenia z 0 na 100 km/h, ktoré je v hodnote rovné 4 sekundy! Ako je to možné? Okrem iného aj pre hmotnosť iba 840 kilogramov. Pritom auto má hmotnosť rozloženú v pomere 40:60 v prospech pohánanej zadnej nápravy, čo znamená, že ani vyšší výkon nepôjde takpovediac do vetra, či do spálenej gumy. V prípade potreby je totiž Brutal ochotný prijať motor s výkonom do 600 koní... Náš zákazník náš pán, tak sa vraví, nie?

Po testovaní prišiel čas auto rozobrať a prezrieť každý jeden detail. Prečo museli hotové auto rozobrať a postaviť úplne nanovo priblíži Marián Lušpai: „Rozobratie Prototypu bolo nutné z viacerých dôvodov. Jedným z nich bolo premeranie nivelizačných bodov. Pre zaujímavosť, všetko obstálo na jedničku. Ďalším dôvodom bola zas konečná antikorózna ochrana rámu.

 Brutal výstupnou kontrolou prešiel k spokojnosti tvorcov. Po rozobraní sa tak opäť stavia do finálnej podoby. Aktuálne je auto (takmer) hotové. Finalizuje sa povrchová úprava karosérie. Prototyp sa skrátka nastavuje do podoby, v ktorej Brutal uvidíte pri premiére a v ktorej si ho budú môcť objednať a kúpiť zákazníci.

A s kúpou netreba otáľať. Brutal bude „kusovka“ a veľa ich nebude. Každý jeden kúsok bude vyrobený špeciálne na objednávku. Vyrobia ho pritom tie isté ruky, ktoré stvorili prototyp. Koniec koncov, objednávky prijímajú už dnes a podľa našich informácií práve rokujú s prvým reálnym záujemcom. A cena? Tá ešte nie je definitívne určená, výrobca robí konečné prepočty. Viac sa dozvieme pri premiére.

Zdroj: Brutal

Otázka teda znie, kedy bude mať Brutal premiéru?

Predpokladáme už túto jeseň, najneskôr však do konca tohoto roka,“ dodáva Marián Lušpai. Miesto premiéry ešte nie je zverejnené, viac zistíme v blízkej budúcnosti.

Viac informácií o Brutale zistíte na úplne novej stránke projektu, ktorú nájdete tu. Tie najaktuálnejšie info získate na FB fan page Brutalu. Zároveň pripájame exkluzívne video z testovania na Slovakiaringu. Ani tisíc slov totiž nenahradí obraz a zvuk priamo z kokpitu.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: Brutal

Komentáre k článku


Stream naživo