2015-08-02 13:40:00

Poznáte týchto 10 najslávnejších áut z klasických sci-fi filmov?

Ak máte radi sci-fi, potom si určite pamätáte aspoň niektoré modely a značky, ktoré v nich hrali.

Zväčša predstavovali autá budúcnosti vďaka sci - fi dizajnérom. Predkladajú nám pravidelne svoje vízie a predstavy v slávnych filmoch. Lenže, kto si spomenie na väčšinu, keď filmov (aj áut v nich) bolo neúrekom.

Niektoré z nich sú elegantné, iné futuristické, ďalšie vyzerajú ako pojazdné vraky, alebo sú z nich masívne monštrá. Dnešné moderné autá v niečom predbehli predstavy filmárov spred zhruba 30. rokov. Iné zostali ešte stále iba víziami. Ale ktovie, možno sa raz dočkáme.

Poďme si však pripomenúť aspoň niektoré z nich. Otázka bola, ako ich vlastne zoradiť, či podľa abecedy, alebo podľa roku vzniku, či podľa obdobia, v ktorom sa dej filmu odohráva. Skúsime to teda zobrať od toho najstaršieho, po najnovšie. Dôležité je, či si na ne vôbec spomeniete a či ste tie filmy aj videli...

 

 

Interceptor

Film: Šialený Max (1979)

Interceptor  je vlastne model Ford Falcon Coupe XB GT z roku 1973. Bol určený len pre austrálsky trh. Oproti originálu mal ten filmový hneď niekoľkých zmien. Najviditeľnejšou je umiestnenie kompresora Weiand 8 ½ doprostred kapoty. Je to však len kozmetická úprava, pretože kompresor nebol nikdy funkčný. Ďalším „tuningom" bolo aj pridanie ôsmich výfukov na boky auta, z ktorých však boli funkčné len dva. Dojem funkčnosti zvyšných zabezpečovali vibrácie jediných funkčných. Normálne Falcon navyše nebol dodávaný na trh v tejto ikonickej, matnej čiernej farbe.

 

Škoda 110 Super Sport "Ferat"

Film: Upír z Feratu (1981)

V slávnom českom sci-fi horore režiséra Juraja Herza to bolo auto, ktoré zo svojho vodiča vysáva krv pomocou plynového pedálu. V skutočnosti ide o prototyp športového automobilu Škoda 110 Super Sport s motorom vzadu, ktorý bol vyrobený v roku 1971 v Kvasinách. Automobil má karosériu zo sklolaminátu a na svoju dobu bolo toto auto vo svojom dizajne veľa progresívne. Malo napríklad šesť vyklápacích svetlometov vpredu, vyklápacie dvere smerom nahor a aerodynamické športové tvary a masívne zadné krídlo. Pre filmovanie bolo auto natreté kombináciou čiernej a červenej, predné svetlá nahradila dvojica obdĺžnikových, medzi ktoré pribudla mriežka chladiča. Dnes je tento exemplár vystavený v múzeu Škody.

 

K.I.T.T

Film: Knight Rider (1982)

V originále to je Pontiac Firebird TransAm z roku 1982. Lenže KITT nie je žiadne obyčajné auto. Ide totiž o inteligentný stroj prispôsobený na lovenie zločincov a ochranu ľudských životov. K.I.T.T dokonca hovorí a sám uvažuje. Vie navyše skákať cez prekážky a je autonómny – šoféruje teda sám! Ak nie je zapnutý autopilot, jeho vodičom nebol nikto iný, ako Michael Knight v podaní ikonického Davida Hasselhoffa. Najviditeľnejšie zmeny malo auto v interiéri, kde sa to len tak hemžilo svetielkami, obrazovkami spínačmi. V aute chýba volant, ovláda sa pomocou radiacej páky (knipla), ako lietadlo. Zvonku je to naleštený krásavec s futuristickým svetielkom nad maskou chladiča.

 

DeLorean DMC-12

Film: Návrat do budúcnosti (1985), Návrat do budúcnosti II (1989), Návrat do budúcnosti III (1990)

U zákazníkov model DeLorean DMC-12 z roku 1981 príliš neuspel, napriek tomu sa stal ikonou. Ako je to možné? Stalo sa tak vďaka filmovej sérii Návrat do budúcnosti, kde slúžil dokonca ako stroj času! Na jeho palube bol umiestnený takzvaný Prúdový kapacitátor. V reálnom živote ale DeLorean lavíroval nad priepasťou od samého začiatku. Auto samotné zlé nebolo, malo veľa odvážnych športových a projekčných prvkov (výklopné dvere a karosériu z nerezu). Pre komerčný úspech to ale nestačilo. Nakoniec sa ho vyrobilo len 8583 kusov a automobilka musela v roku 1982 vyhlásiť bankrot. Do dnešných dní križuje však cesty po celom svete okolo 6 tisíc kusov, ktoré sú stále v prevádzke.

 

M-577

Film: Votrelci (1986)

Tento obrnený stroj slúži vo filme ako bojové vozidlo americkej námornej pechoty. V skutočnosti to je letiskový ťahač lietadiel po dráhe. Tvorcom filmu sa jeho pôvodné určenie podarilo dokonale zamaskovať. Auto je vo filme ťažko opancierované a vyzbrojené. Vybavené je hneď štyrmi kanónmi a pojme na palubu 15 mariňákov. Je to pomerne vizionárske vozidlo, pretože dnes skutočne môžeme na bojiskách vidieť podobné bojové vozidlá. A týka sa to hlavne použitej techniky. Už v roku 1986 tvorcovia tušili, že obmedzený výhľad vodičov sa bude kompenzovať pomocou kamier a displejov v kabíne vodiča.

 

Land Rover City Cab

Film: Sudca Dredd (1995)

Pôvodne je to obyčajný vojenský nákladiak, vyvíjaný pre potreby britskej armády. Pre film Sudca Dredd sa ale dizajnérom podarilo pretvoriť jeho hranatý dizajn do nadčasové podoby mestského taxíka, ktorý ohromuje ešte aj dnes. S týmto faceliftom vyrobili priamo v továrni Land Rover 33 takých strojov, a niektoré sa zachovali až do dnešných dní. Dajú sa dokonca kúpiť! Film samotný sa odohráva v roku 2139 a Land Rover je v tom čase jedinou fungujúcou automobilkou. To je informácia len na vysvetlenie, prečo práve Land Rover.

 

Lexus 2054

Film: Minority Report (2002)

Tento automobil si u Lexusu objednal samotný režisér filmu Minority Report - Steven Spielberg. Zadanie znelo nasledovne: vyrobiť taký koncept auta, ktoré by reálne mohlo jazdiť po cestách v roku 2054, kedy sa dej filmu odohráva. Treba dodať, že v Lexuse sa svojej úlohy zhostili na jednotku. Auto dokáže samo riadiť, má zvýšenú odolnosť proti nárazu, poháňajú ho palivové články a okrem toho všetkého je vybavené biometrickými bezpečnostnými prvkami proti krádeži. Lexus zaplatil za umiestnenie svojho auta vo filme 5 miliónov dolárov.

 

Audi RSQ

Film: Ja, robot (2004)

Podobný príbeh, ako pri Lexuse 2054. Koncept filmového Audi mal zodpovedať reálnej predstave o tom, aké autá budú jazdiť po cestách v roku 2035. A skutočne Audi svoju podobu nezaprie. Jeho predná maska je tu ľahko rozpoznateľná, čo bol zámer dizajnérov od samého začiatku. Najväčším vizionárskym prvkom je absencia kolies a ich nahradenie akýmisi guľami, po ktorých auto roluje do všetkých strán.

 

Batmobile

Film: Batman začína (2005), Temný rytier (2008), Temný rytier povstal (2012)

Kríženec Lamborghini a tanku. Tak vyzerá Batmobil z najnovšej trilógie režiséra Chritophera Nolana. Vo filmoch však označenie Batmobil nezaznie ani raz. Volá sa tam totiž Tumbler. Batman toto auto vybavil dostatočnou silou a takým pancierovaním, že prerazí aj betónovú stenu bez väčšieho škrabance. Pre potreby nakrúcania vyrobili celkom šesť kusov a niektoré z nich sú skutočne pojazdné. Vyrobiť tento najnovší Batmobil zabralo dizajnérom deväť mesiacov a vývoj si vyžiadal niekoľko miliónov dolárov.

 

Optimus Prime

Film: Transformers (2007), Transformers - Pomsta porazených (2009), Transformers 3 (2011)

Peterbilt Model-379 budí rešpekt na prvý pohľad. Práve preto si ho vybrali tvorcovia série Transformers, ako Optima Prima - vodcu Autobotov v jeho nerobotickej podobe. Klasický americký ťahač ale vyvolal u fanúšikov Transformers ľahké znepokojenie. V pôvodnom komikse je totiž Optimus kamiónom bez „nosa“, prípadne je hasičským autom. Filmári sa ale rozhodli pre pridanie „ňufáku“ pre optické zväčšenie tohto kladného robota.

jv

Komentáre k článku


Stream naživo