2015-07-09 04:35:00
Mitsubishi nehoda
Mitsubishi nehoda

VIDEO: Toto je dôvod prečo mať veľké auto neznamená byť silnejší než ostatní!

Mnohí si dnes kupujú vozidlá typu SUV s vierou, že sa tak stanú nezraniteľní. Neplatí to úplne.

Vlastníctvo SUV akejkoľvek značky sa dnes stalo takmer synonymum pre dobrý pocit a vyššiu bezpečnosť. Mnohí si kupujú veľké autá preto, lebo veria, že iba tak ich nikto neohrozí a v prípade nehody vždy dopadnú lepšie ako tí v malých autách. Niektorí sa dokonca chovajú, akoby im SUV garantovalo nesmrteľnosť. SUV sa však nerovná bezpečnosť.

Samozrejme, fyzikálne javy svedčia v prospech väčších a ťažších vozidiel. Hmotnosť je na cestách vo veľkej časti prípadov pomerne veľkou výhodou, rovnako tak i výška automobilu (v prípade stretu s nedeformovateľnou prekážkou to neplatí). Pri čelnom strete dvoch protiidúcich vozidiel, z ktorých je jedno hatchback a druhé SUV je možné, že posádka v SUV bude po strete v lepšej kondícii. Vysvetlenie tkvie v tom, že posádka v SUV sedí vyššie a tak veľká časť energie nárazu ide „pod nich.“ Výsledok však okrem spomínanej hmotnosti ovplyvňuje tuhosť konštrukcií, veľkosť deformačných zón, ich účinnosť, smer nárazu, rýchlosť vozidiel a množstvo ďalších faktorov.

Vo všeobecnosti možno povedať, že dobre urobené a nie príliš staré SUV môže byť teoreticky bezpečnejšie ako hatchback. To ale neznamená, že SUV bude mať menšie poškodenia ako hatchback, alebo ešte inak: niektoré nehody by lepšie ustáli autá s nižším ťažiskom.

Niečo podobné možno vidieť aj vo videu z Ukrajiny. Vodič predchádzajúcej generácie Mazdy 3 nezvládol riadenie, dostal šmyk a vrazil do bočnej časti protiidúceho Mitsubishi Pajero. Náraz spôsobil prevrátenie väčšieho SUV a následnú rotáciu. Mitsubishi skončilo mimo cesty na streche. Udalosť sa odohrala minulú nedeľu neďaleko mesta Odesa.

Počas nehody v ňom bola trojčlenná rodina. Aj napriek vážnemu poškodeniu vozidla sa nikomu nič nestalo – všetci totiž mali zapnuté bezpečnostné pásy. Nehoda ale mohla skončiť s výrazne menším poškodením vozidla. Automobil s ťažiskom nižšie by sa nemusel prevrátiť a po pravdepodobnom krátkom šmyku by zostal stáť s poškodením ľavej strany.

Ďalšou dôležitou skutočnosťou je tiež manévrovateľnosť veľkého SUV. Pohnúť dvojtonovým SUV do boku a vyhnúť sa tak zrážke je omnoho ťažšie ako pohnúť o 700 kíl ľahším autom.

Na druhú stranu, hlavne pri starších vozidlách platí, že väčšie auto viac znesie, keďže tuhosť konštrukcií áut bola často úmerná hmotnosti auta a to nielen vzhľadom na podmienky pri crash testoch. Dôvodom je aj fakt, že technológia výroby a použité materiály neumožňovali zvyšovanie tuhosti bez zvyšovania hmotnosti.

Dá sa podľa vás určiť, ktorý typ karosérie je bezpečnejší?

 

 

jh
ZDROJ: Carscoops

Komentáre k článku


Stream naživo