2015-05-23 15:00:00
Avengers vs Škoda 120
Avengers vs Škoda 120
Zdroj: jh

Škoda 120 v hollywoodskom trháku Avengers 2? Je to tak, pozrite!

Po-faceliftová Škoda 120 si s hviezdnymi hercami a reklamnými Audinami zahrala v jarnom filmovom hite.

Konštruktéri Škody 105/120/125 pred skoro štyridsiatimi rokmi ani netušili, že ich Škoda 120 sa objaví vo filme inšpirovanom „marvelovskými“ komiksami Avengers 2.

„MB-čka“ si v čase príchodu aj posledných ročníkov medzi veteránov zažila svojich päť minút, respektíve päť sekúnd, slávy vo veľkofilme z americkej produkcie.

Ak ste film ešte nevideli a do kina sa ešte len chystáte (alebo počkáte, kým príde do TV) určite si Škodovku všimnite. Viackrát sa objaví v záverečnej ničivej scéne, v ktorej Avengeri bojujú proti Ultronovi.

Bledohnedá Škoda 120 (mohla to byť aj 105, zo záberov to nie je úplne jasné) si zahrala vo filme nielen s novými Audinami, ale tiež s Robertom Downeym jr., Chrisom Hemsworthom, či Scarlett Johansson.

Účasť vo filme Avengers 2 nie je prvou účasťou tohto modelu vo filme, rozhodne však jednou z najnovších. Okrem bohatej účasti v domácej československej tvorbe sa kde-tu mihla aj vo filmoch zahraničnej produkcie. Dokonca sa objavila aj v populárnom motoristickom magazíne Top Gear, kde ju považovali za veľmi dobré auto na športový tuning.

Škody 105, 120 a 125 boli ešte pred pár rokmi bežnou súčasťou našich ciest. Dnes ich stretnete len málokedy, pritom nám, či našim rodičom a v niektorých prípadoch i prarodičom slúžili dlhé roky. Auto s koncepciou všetko vzadu patrilo k tomu málu vozidiel, ktoré bolo možné v minulom režime kúpiť a aj na ne boli dlhé poradovníky. Výroba nabehla v roku 1976 a posledné kusy zišli z liniek koncom osemdesiatych, respektíve začiatkom deväťdesiatych rokov.

Označenie modelov sa líšilo jednak podľa motorizácie, prevodovky ale tiež stupňa výbavy. Veľká časť výroby automobilov putovala na Západ. Väčšinou v lepšej výbave ako u nás.

 Film Avengers: Age of Ultron mal na Slovensku premiéru o niečo neskôr, ako v Amerike, konkrétne 30. apríla 2015. Novinka však na americkej pôde nedosiahla také tržby, ako čakali producenti, a zarobila „len“ 187 miliónov. Keď k tomu prirátame zisky z celého sveta, výsledná tržba je 626 miliónov dolárov za obdobie tesne po uvedení. Napriek pozitívnym reakciám boli tvorcovia filmu skrizitovaní pre predvídateľnú dejovú líniu. Kritike sa nevyhol ani samotný Ultron, ktorý bol údajne ultra nudný.

Pozrite si v galérii obrázky z filmu, na ktorých je stará známa škodovka. Všimli ste si aj vy československé veterány v zahraničných populárnych filmoch?

Mimochodom, ak ste film videli a viete o aký typ ide, napíšte nám do diskusie. Pripájame ešte časť z recenzie, ktorá sa objavila v starom Top Geare v roku 1986.

Martin Prôčka
ZDROJ: Tip

Komentáre k článku


Stream naživo