2015-04-28 11:40:00
Dacia Sandero RS sa
Dacia Sandero RS sa onedlho predstaví, len ktovie, či aj pre Európu..?
Zdroj: Renault

Ostrá Dacia nakoniec predsa bude, príde model s označením RS

Bude to však pravdepodobne všetko trocha inak, ako sa pôvodne zdalo.

Ak vám skratka RS čosi pripomína, nie ste vedľa, ak si myslíte, že ide o označenie „ostrých“ modelov rôznych značiek. V prípade Dacie však ide skôr o antonymum. Že prečo?! Nuž lacná značka a poriadne „nabrúsený“ športovo ladený model? Akosi to na prvý pohľad nejde dohromady. Lenže nezabudnite, že matkou Dacie je Renault a tam je RS ako Renault sport zárukou športových verzií. Takže až tak nelogické to byť nemusí.

Navyše v dnešných časoch je všetko možné a platí to aj v prípade modelu Sandero, ktoré sa ako prvé (ktovie či budú aj ďalšie) predsa dočká ostrej verzie. Ukazuje to aj oficiálne video, ktoré zatiaľ viac zahaľuje, ako ukazuje.

Ak čakáte nejaké ale, tu je: Bude sa predávať pod značkou Renault, aj to len na niektorých trhoch. Tento krok sa zdá byť logický a nie je to nič prekvapujúce, veď Dacia Sandero sa predáva na niektorých trhoch ako Renault.

Pod značkou Renault však vznikne Sandero taktiež v športovej verzii, pričom nepôjde o žiadne pseudoladenie do výkonov maloobjemového turbomotora. Má mať poriadne pľúca, či skôr srdce. Zdroje z automobilky hovoria, že pod kapotou sa objaví starý známy atmosférický dvojlitrový motor pôvodom z predchádzajúceho Clia RS. Auto však pravdepodobne nebude mať 147 kW (teda 200 koní), ale aj keby mal 103 kW (140 K). bude to určite najrýchlejší Sandero. Model Duster jazdí v Brazílii s dvojlitrom na etanol a má  výkon 110 kW (150 k). Mohlo by teda ísť o rovnaký motor. Samozrejmosťou je spojenie so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Ak sa vám začali ziehať sluinky a začali ste škrtať rodinný rozpočet v prospech modelu, zadržte! Momentálne totiž vôbec nie je isté, či sa Sandero RS bude na Starom kontinente predávať. Hoci sa Sandero predáva s logom Renaultu  naporíklad aj v Rusku, kratučká tlačová správa túto krajinu nespomína. Hovorí sa však o brazílskom šampionáte Copa Petrobras de Marcas, čo naznačuje, že novinka bude k dispozícii asi iba v Južnej Amerike.

Ak by sa všetky spomenuté zvesti potvrdili, v kombinácii s agresívnejším bodykitom, bohatšou výbavou a cenou v štýle Dacie by mohlo ísť o celkom zaujímavý model. O to viac by nás jeho absencia na európskom trhu mohla mrzieť. No Renault ešte nepovedal posledné slovo a v najbližšom čase máme očakávať oficiálne predstavenie. Vari zostáva aspoň nádej, že svoje rozhodnutie zmení. Neostáva nič iné, ako dúfať.

Ako vidno na videu, automobil je už hotový a prebiehajú posledné testy. Auto bude mať výraznejší predný nárazník s diódovými dennými svetlami, väčšie brzdy, dvojitú koncovku výfuku, čierne kolesá a ďalšie upravené detaily.

Jozef Vydra
ZDROJ: Dacia

Komentáre k článku


Stream naživo