2015-04-25 07:20:00
Nissan Lannia – keď
Nissan Lannia – keď aj sériový model vyzerá ako koncept
Zdroj: Nissan

Nissan Lannia – aj sériový model môže vyzerať ako koncept

Prísť so zaujímavou štúdiou vie kdekto, dotlačiť jeho nápady do série už ale zvládne málokto.

Nissan, zdá sa, dokáže oboje. Museli by ste byť veľmi veľkými nadšencami značky, aby ste zaznamenali existenciu konceptu Nissan Lannia. Predstavil sa svetu totiž vlani v Pekingu. Japonci ho od začiatku prezentovali ako špecialitu pre Čínu. Treba však povedať, že na pomery Nissanu a japonských automobiliek ide o celkom zaujímavo „strihnuté“ auto. Predná časť, profil, zadná časť - to všetko malo nejaký nápad a šancu, že skutočne nadchne ľudí vo veku okolo 35 rokov, na ktoré Lannia cieli.

Vôbec sme nepredpokladali (hlavne keď ide o čínsky trh a auto pre Čínu) - že by z vizuálnej atraktivity zostalo čokoľvek pre sériovú výrobu.. Japonci sa ale rozhodli ísť inou, o poznanie príjemnejšie cestou.

Keď sa pozriete na fotky sériovej Lannie, ťažko budete hľadať rozdiely medzi ňou a konceptom Má iné kolesá, zrkadlá alebo menšie zmeny na prednej i zadnej časti, ale to všetko sú drobnosti. Zostali odvážne tvarované svetlá, pozoruhodné riešenie stĺpika C, „schovaný“ stĺpik A alebo množstvo odvážnych, doslova divokých prelisov. Páčiť sa vám to všetko síce nemusí, ale oceniť istú avantgardnosť týchto tvarov je možné.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Nahliadnuť môžeme aj do interiéru, čo pri koncepte vôbec nebolo možné. Ani ten však neurazí dizajnom, ale tiež vyhotovením. V poriadku sa zdajú aj ovládače a elektronické systémy. Pár nezmyslov tak patrí skôr do oblasti, ktoré nie sú špecifické ani pre Nissan, ani pre tento koncept. Na mysli máme napríklad sploštený volant, čo je pri takomto aute nezmysel na entú... Japonci k tomu všetkému sľubujú aj dostatok miesta a dôraz na praktickosť. Napríklad majú byť osvetlené držiaky na nápoje, ktoré už nebude drina hľadať v noci kdesi na diaľnici.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Hoci by sme vám radi povedali aj niekoľko technických údajov, Nissan o nich v tlačových materiáloch vôbec nehovorí. Iba z označenia Pure Drive Xtronic CVT, ktoré sa skvie na zadnej časti vozidla môžeme niečo odvodiť. Je to zvláštne, keď automobilka chce mať auto v predaji najneskôr tento rok na jeseň. No ak je to naozaj tak, potom sú podrobné technické ľpecifikácie na spadnutie a automobilka ich musí zverejniť už ľoskoro.

Či sa Lannia dostane aj za hranice Číny, zatiaľ nie je isté a v tomto momente tomu nič nenasvedčuje. Nissan ale môže svoje zámery ľahko kedykoľvek zmeniť. Vedie nás k tomu myšlienka, že koncept SWAY, ktorý automobilka vystavila premiérovo na jar v Ženeve, sa na Lanniu podobá v základných rysoch. Vzbudil nemalú pozornosť. To však bol hatchback, ktorý má v Európe väčšiu šancu na úspech, ale ktovie, ako to celé dopadne. Nissanu však patrí uznanie za odvahu, s ktorou sa rozhodol pre veľmi netradičné tvary sériovej Lannie...

 


ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo