2015-03-21 04:00:00
Stavba drevenej motokáry
Drevená motokára? A prečo nie?
Zdroj: FlatWorks

Poskladajte si motokáru za pár hodín vlastnými rukami - z dreva!

Ak ste v detstve túžili po motokáre, teraz si ju môžete zostaviť svojpomocne.

Keby sa niekedy IKEA rozhodla vyrábať motokáry, som si istý, že ich predstava rýchleho, benzínovým motorom poháňaného dreveného vozidielka by vyzerala skoro ako skrinka na kolieskach. Ale našťastie je firma prioritne spojená hlavne s nábytkom, takže to dalo možnosť iným prísť s úžasným nápadom, akým je motokára PlyFly.

Spoločnosť FlatWorks je zameraná na projektovanie a stavebnice, ktoré vám umožnia dosiahnuť výsledok v úžasne krátkom čase. V poslednej dobe, v jej kreatívnych mysliach prišla s nápadom PlyFly Gokart ktorý sa objavil vo februári aj na crowfoundingovej stránke Kickstarter, kde zbiera financie na rozbeh.

Tím zložený z inžinierov a podnikateľov vytvoril projekt skladacej motokáry. Drevená karoséria motokáry, štyri kolesá, ako aj benzínový motor – to všetko príde na adresu objednávateľa v troch škatuliach. Je v nich (okrem potrebného náradia) všetko. Vašou úlohou je už len zložiť ju. Montáž môže trvať až päť hodín - alebo aj viac, v závislosti na vašich schopnostiach pracovať s drevom. A prečo práve drevo? Diely motokáry sú zhotovené z takmer dva centimetre hrubej baltickej brezovej preglejky uloženej v 13 vrstvách. Drevo ako materiál vývojári zvolili z jednoduchých dôvodov - na opracovanie a úpravu dreva má doma nástroje každý, čo o kove platiť nemusí.

Zdroj: FlatWorks
Zdroj: FlatWorks

Výrobca k motokáre dodáva dva odlišné motory. Ten slabší s výkonom 1,8 kW (2,5 k) dosahuje maximálnu rýchlosť 17 míľ za hodinu (cca 27 km/h). Výrobca ho odporúča menším (a ľahším) jazdcom. Vydrží jazdiť asi hodinu na jedno natankovanie. Výkonnejšia verzia so štvortaktným motorom  Honda s výkonom 2,9 kW (4 k) je určená pre dospelých. Dosahuje maximálnu rýchlosť 25 míľ za hodinu (až 40 km/h) a plná nádrž mu vydrží 2,5 hodiny. Hmotnosť motokáry je 125 libier (respektíve 135 pri výkonnejšej verzii), teda asi 56 (60,5) kilogramov. Vozidielko je naozaj vybavené komplexne: k dispozícii je držiak na smartfón, ktorý umožňuje vodičovi, aby zachytil okamihy radosti vyvolané motokáru, pričom nastaviteľné sedadlo by malo zabezpečiť slušnú mieru komfortu, o ktorú sa pri takomto „pohybe na čerstvom vzduchu“ aj tak nikto nezaujíma.

Zdroj: FlatWorks
Zdroj: FlatWorks

Hoci sa výkon týchto motokár nezdá byť vysoký, dokáže sa najmä výkonnejšia poriadne rozbehnúť. Dôležité však je, vedieť ju zastaviť, alebo aspoň spomaliť v prípade potreby. To je dôvod, prečo majú obe verzie kotúčové brzdy. Pneumatiky sú pre zvýšenie životnosti vyplnené namiesto vzduchu špeciálnou penou. Ešte skôr ako začnete rozbíjať prasiatko, je potrebné spomenúť, že budete potrebovať nejaké stavebné zručnosti a vedomosti, ako aj nástroje, aby ste si motokáru poskladali.

Výrobca skladacích motokár zatiaľ nespustil sériovú výrobu a len zbiera financie na štart podnikania. Motokáry si pritom ale možno predobjednať. Motokára s kolesami bez motora vyjde na 575 dolárov, teda 533 eur. Verzia so slabším motorom stojí 745 dolárov (cca 691€), za výkonnejší model si priplatíte stovku navyše. Prvé zásielky sa budú odosielať už v máji tohto roka.

Ďalšie podrobnosti sa dozviete  prostredníctvom nasledujúceho videa:

 

Ak chcete vidieť, ako sa skladá motokára, je tu aj niekoľkonásobne zrýchlený zýznam z jej stavby:

gadgetify.com, kickstarter.com, autoevolution.com

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com, gadgetify.com, kickstarter.com

Komentáre k článku


Stream naživo