2015-03-07 10:45:00
Bugatti Veyron Grand Sport
Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse La Finale
Zdroj: Bugatti

Posledný vyrobený Veyron je predaný! Fajn... a čo teraz Bugatti?

Žeby nový Veyron? Alebo Galibier? Alebo čo vlastne? Bugatti je na rázcestí a musí sa rozhodnúť čo ďalej.

Ak ste si odkladali na jeden zo 450-tich modelov Bugatti Veyron a v prasiatku (či skôr v prasiatkach) ste už skoro mali požadovanú sumu, zažívate asi veľké sklamanie. Ale nebojte sa, otvorte ešte jeden, či dva ropné vrty, zahrajte si šach s akciami na burze, predajte zopár predražených nehnuteľností a otvorte nejaké to nákupné stredisko. A potom sa už len pár krát vyspinkáte a Bugatti predstaví úplne nový model, za ktorý budete môcť svoje peniažky utratiť.

A čo to bude? Pravdepodobne niečo ako Veyron, akurát ešte výkonnejšie, rýchlejšie, šialenejšie a pravdepodobne drahšie. Bugatti už dlhšie uvažovalo o automobile, ktorý by sa pobral iným smerom. Namiesto hyperšportu chceli postaviť hyperluxusnú limuzínu pre tých, pre ktorých je aj Bentley niečo ako Volkswagen – ľudové vozidlo. Projekt zvaný Galibier niekoľko krát manažéri utopili a zasa oživili. Teraz sa hovorí o tom, že možno raz. Nový model je však už vo vývoji a ukázať by sa mal na budúci rok. Mal by byť ľahší ako Veyron a výkon by mal byť okolo 1500 koní...

Bugatti Veyron sa prvýkrát objavil pred vyše 10-timi rokmi. V tom čase sa stal jednoznačne najvýkonnejším a najrýchlejším automobilom sveta. O pár rokov mu síce jeho tituly prebrali iné hyperšporty, no Veyron vďaka svojmu obdivuhodnému dizajnu a menu zostal stále veľmi žiadaným automobilom. Môžeme byť hrdí, že za jeho dizajn je zodpovedný Slovák – Jozef Kabáň, súčasný šéfdizajnér automobilky Škoda.

Zdroj: Jozef Vydra

Finálny Veyron sa oficiálne volá Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse „La Finale“. Veyron je tak ako predchádzajúce vybavený šestnásťvalcovým 8 litrovým motorom. Akurát tento produkuje rovných 1200 koní a 1500 Nm krútiaceho momentu. Auto je schopné zrýchliť z nuly na 100 km/h za 2,5 sekundy s maximálnou rýchlosťou vyše 400 km/h.

V celej kráse ho možno vidieť na autosalóne v Ženeve. Vystavený je spolu s úplne prvým Veyronom. Kontrast pritom nie je až tak výrazný, akoby sa dalo čakať.

 

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo