2015-02-08 04:50:00
Výfuk bez DPF
Výfuk bez DPF

FRANCÚZSKO: Boj proti nafte pokračuje. Za kúpu elektrického auta až 10 000 eur!

Zvažujete kúpu elektrického auta? Potom by ste mali žiť vo Francúzsku. Od apríla ponúknu bonusy až 10 000 eur.

Francúzsko sa chce stať krajinou bez starších naftových áut. Okrem rôznych daní a znevýhodňovania vodičov so staršími naftovými motormi ponúknu aj výhody. Tie môžu väčšmi motivovať majiteľov áut k výmene.

Konkrétne chce francúzska vláda ponúkať od apríla bonus na kúpu elektrického auta v prípade, že sa kupujúci zbaví svojho starého naftového vozidla.

Vo Francúzsku sa tak pravdepodobne začne nová vlna šrotovného. To budeme môcť označovať ako elektrické, či skôr naftové šrotovné, i keď je otázna jeho úspešnosť.

„Musíme eliminovať staré dízlové autá, ktoré sú staršie ako trinásť rokov a nemajú žiadne filtre,“ povedala ministerka energetiky Segolene Royal.

Royalovej slová nasledujú potom, čo Francúzska vláda v decembri minulého roka vydala vyhlásenie, že zvýši spotrebnú daň na naftu o 2 centy na liter. Analytici vypočítali, že by takáto zmena mala priniesť do štátnej pokladnice o 807 miliónov eur viac.  

Tak ako vo väčšine Európy, aj vo Francúzsku bola doteraz spotrebná daň nižšia na naftu ako na benzín, vďaka čomu sa kúpa naftového auta viac oplatila. Výsledkom takéhoto zvýhodňovania nafty je, že až približne 80% Francúzov jazdí na naftových autách.

To sa však podľa ministerky energetiky musí zmeniť. Staré naftové motory viní za vysokú mieru znečistenia ovzdušia vo Francúzsku. „Až 60 % francúzskej populácie dýcha vzduch, ktorý nie je zdravý. Znečistenie ovzdušia je obrovský problém,“ povedala ministerka.

Otázka však je ako bude „šrotovné“ prebiehať. Azda každému hneď napadne, že k bonusu sa bude dať dostať kúpou staršieho vozidla a následnou výmenou za nové elektrické. Vzhľadom na to, že ide o autá viac než 13 rokov staré, cena takýchto vozidiel sa môže pohybovať i v stovkách eur. Je však viac ako pravdepodobné, že návrh s takýmito nápadmi ráta, i keď jeho znenie zatiaľ nepoznáme.

Navyše motivácia na kúpu elektrického auta nemusí byť zvlášť vysoká, keďže s výnimkou Tesly neexistuje vozidlo, ktoré by dokázalo poskytnúť dojazd aspoň približujúci sa bežnému autu.

Navyše, vo Francúzsku už dlhšie platia ekologické bonusy. Napríklad Nissan Leaf má základnú cenu vo Francúzsku 24 390,- eur. Po odrátaní súčasného bonusu je to 18 090,-. Ak by sa k súčasnému bonusu prirátal aj ten nový, Leaf by bolo možné získať za 8 090,- eura, čo už je priam výpredajová cena. Reálnejšie je, že bonus sa použije namiesto toho klasického v prípade, že sa kupujúci zbaví starého naftového auta. V tom prípade by bolo možné Leaf kúpiť vo Francúzsku za 14 390,- čo už je tiež zaujímavá cenovka.

Na Slovensku sa podobné bonusy celkom pochopiteľne neplánujú...

Ján Hargaš
ZDROJ: autonews europe

Komentáre k článku


Stream naživo