2015-01-28 18:45:00
Cica vliezla do motora,
Cica vliezla do motora, spôsobila šok sebe, mechanikom i majtelke auta.

Mačka vliezla do motora, nestihla ujsť pred štartom. „Užila si“ jazdu!

Zimné mesiace nútia pouličné mačky k riskantným manévrom. Pre trochu tepla lezú do motora. Následky môžu byť hrozivé.

Mnohí ľudia neznášajú pouličné mačky už len z princípu. Neuvedomujú si, že bez mačiek by boli naše mestá doslova zamorené potkanmi. Ak niekto má dôvod na to, aby pouličné mačky nemal rád (okrem psov), sú to motoristi.

Mačky totiž majú rady teplo, aj tie pouličné. Mnohé sa naučili, že auto, ktoré práve prišlo na parkovisko je výborným tepelným zdrojom a výborným miestom na prečkanie mrazivej noci. Poľahky vlezú dnu, posadia sa niekde okolo teplého bloku motora, schúlia sa a pospia si. Na niektorých sídliskách je medzi nimi doslova bitka o dobré miesta.

Našťastie sa nechovajú ako kuny a nemajú potrebu obhrýzať káble a izolačné materiály. Problém môže nastať, keď sa natlačia na také miesto, z ktorého sa už nevedia dostať, prípadne na také miesto, ktoré je blízko nejakej pohyblivej súčasti motora. Potom z toho môže byť riadny masaker.

Pamätám si, že niečo podobné sa pred viac ako dekádou „pošťastilo“ susedovi. Mačka mu vliezla do motorového priestoru veterána – Fordu Cortina rovno k spomínaným pohyblivým súčastiam. Zabudla vystúpiť, keď nastúpil on. Keď naštartoval a motor sa rozbehol... skrátim to. Vydrhnúť motorový priestor dalo zabrať...

Obvykle to k takémuto masakru nedospeje. Mačky sa naučili, že buchnutie dverami znamená signál na ústup. Nie vždy je ale priestor na únik.

Niečo podobné sa stalo (ako inak) v USA. Rozhodli sme sa, že po všetkých tých dnešných „dobrých správach“ o kazivých motoroch a rozmachu neekologických áut, pridáme aj niečo na odľahčenie. Tak ako niektoré naše televízie teda pridávame zvieratko na záver.

Cica menom Lucky (Šťastie) mala ozaj šťastie. Vliezla do motora, no von sa už dostať nedokázala. Majiteľka auta naštartovala a vyrazila na cestu. Jej cieľom bol servis, dôvodom cesty bola výmena oleja. Auto odovzdala servisným mechanikom, jeden z nich otvoril kapotu a všetci prítomní utrpeli šok. Od motora na strane pasažiera na majiteľku a mechanikov civeli dve vystrašené oči. Majiteľka začala vrieskať, šok mechanikov sa ešte znásobil. Zaseknutá cica bola nažive, a to napriek tomu, že práve prežila poriadne horúcu jazdu. Mechanici ju z motora vytiahli a mačka, z ktorej sa vykľulo mača dostala za odmenu veterinárnu starostlivosť. Prekvapivo mačiatku nič nebolo. Až na odretý nos a šok prežila jazdu bez zranení.

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog

Komentáre k článku


Stream naživo