2015-01-27 08:43:15
Rowan Atkinson predáva svoj
Rowan Atkinson sa zbavuje úžasného auta - McLaren F1 je už pre neho drahý...

Rowan Atkinson, známy ako Mr. Bean, predáva svoj McLaren F1. Za pár miliónov...

Britský komik Rowan Atkinson na to možno nevyzerá, ale je nadšený motorista a milovník rýchlych áut.

Keby len milovníkom, je jeden z mála ľudí, ktorý so svojím McLarenom F1 skutočne jazdí. Teraz sa prekvapujúco rozhodol predať svoj superdrahý McLaren F1. Vlastne to až také prekvapujúce nie je. Mr. Bean je totiž veľmi bystrý. Pre predaj má totiž očividne veľmi rozumné dôvody. Dnes je totiž chytré predať McLaren.

Atkinsonov McLaren F1 je zrejme jedným z najznámejších superšportov na svete - teda pokiaľ hovoríme o konkrétnych exemplároch. Je naozaj výnimočný. Ako jeden z mála McLarenov bol skutočne používaný k tomu, k čomu bol vyrobený - teda k jazdenie po cestách. Má výnimočnú, zvláštnym spôsobom elegantné a pritom nenápadnú farbu. Ako jediný má budíky s bielym písmom na čiernom pozadí a nie naopak, čo je tiež omnoho elegantnejšie.

Atkinson si superauto, svojho času najrýchlejšie na planéte, kúpil už v roku 1997. Odvtedy na ňom dvakrát vážne havaroval. Prvý raz v roku 1999, keď sa zrazil s iným autom. V roku 2011 nezvládol riadenie a s McLarenom nabúral do stromu. Auto vtedy bolo takmer z polovice zničené a Atkinson zaplatil skoro milión libier (910 tisíc) za jeho opravu. Teda presnejšie sumu zaplatila britská poisťovňa, ktorá takmer vykrvácala, ale auto nakoniec dala opraviť. Vo firme McLaren vo Wikingu to trvalo približne rok a nakoniec to stálo menej, akoby musela poisťovňa zaplatiť za totálne zničené auto. Cena však napovedá, že auto postavili z väčšej časti znova. To môže byť v tomto prípade plus. Napriek tomu má auto už zberateľskú hodnotu a očakáva sa, že oň bude veľký záujem.

Že ide o absolútnu automobilovú raritu ani nemusíme pripomínať. Týchto áut vzniklo iba 106 vo všetkých verziách. V špecifikácii pre cestnú premávku, akú má „Mr. Bean,“ ich vo Wokingu vyrobili len 64. Atkinson si ho ako nový kúpil s číslom 61 (vznikli už teda len tri ďalšie vozidlá) a zaplatil zaň 640-tisíc libier. Dnes, po 18 rokoch, 41 000 najazdených míľach (asi 66 tisíc km) a dvoch nehodách, ho ponúka u londýnskeho predajcu luxusného tovaru Taylor & Crawley za neskutočných 8 miliónov libier, teda v prepočte vyše 10,5 miliónov eur - ak ho teda Mr.Bean predá, čo zrejme nebude problém.

Prečo si McLaren F1 vybral, kúpil, prečo ho vlastnil a prečo s ním toľko jazdil Rowan Atkinson povedal:  „Pri prvej jazde ma na ňom najviac bavilo to, ako krásne sa riadi pri pomalej jazde. Je potešením sa s ním len tak „plaziť.“ Samozrejme, bol som s ním na okruhu a išiel som vyše 320 km/h, ale tým, čím bola F1 jedinečná, pre mňa bola vždy vízia jej konštruktéra Gordona Murraya. Pozrite sa na moderné superšporty s porovnateľnými výkonmi. Sú to obrovské a ťažké autá, ktorá neponúkajú žiadny, alebo len veľmi malý priestor pre vaše batožinu. Oproti tomu F1 je maličká, ale napriek tomu sa do nej zmestia traja ľudia aj s batožinou na dovolenku a stále sa našlo miesto aj pre poctivý, atmosférický dvanásťvalec s objemom 6,1 litra. Váži pritom rovnako ako dnešné mestské auto. Nič predtým ani potom nebolo navrhnuté s takou predstavivosťou a jasnou mysľou.“

Prečo teda predávať auto, ktoré je dosť možno najlepšie na svete? Odpoveďou sú dnešné zbesilo stúpajúce ceny vzácnych športových áut. Hoci Atkinson tvrdí, že „Nikdy som ho nebral ako investíciu. Kúpil som ho kvôli kvalite myšlienok, ktoré boli vložené do jeho konštrukcie. A keď sa teraz stal nositeľom hodnoty, je čas, aby si ho začal užívať niekto iný.“

Inými slovami, auto za viac ako 10 miliónov je už jednoducho veľmi drahé na to, aby sa s ním bežne jazdilo po cestách, tak ako je Rowan Atkinson zvyknutý. A je príliš drahé na to, aby si ho mohol užiť relatívne nepríliš zámožný človek. Aj keď... máte pocit, že filmová a televízna hviezda akou Rowan Atkinson je, musí byť dosť bohatá? Áno aj nie. Jeho majetok sa odhaduje na vyše 115 miliónov eur, čo je z pohľadu bežného smrteľníka „celkom dosť.“ No mať v garáži zberateľské auto, teda vlastne hračku, alebo investíciu v hodnote desatiny vášho celkového majetku, nedáva príliš zmysel.

Auto teda zmení majiteľa, to je isté. Pre dolárového miliardára, alebo investorov, ktorí veria, že ceny ešte stúpnu (a v prípade McLarenu by asi aj mohli mať pravdu) je to samozrejme niečo iné. Lenže tí určite nebudú s McLarenom jazdiť na výlety do Álp, ani vyberať deti zo školy. Budú sa k nemu správať rovnako, ako by sa správali k originálu od Picassa.  Teda udržiavať ho v ideálnych podmienkach a v bezpečí.

Svet sa mení a pre nás, bežných smrteľníkov, ktorí sme niekedy o takomto aute snívali, je to kruté precitnutie zo sna. Autá ako McLaren F1 sa totiž stali príliš drahými aj pre známe a super bohaté (hollywoodske) filmové hviezdy.

 

P.S. Viem, že to sem veľmi nepatrí, ale okrem notoricky známych príhod Mr. Beana (teda Pána Fazuľku), ktoré do omrzenia opakujú niektoré televízne kanály, som sa skvele pobavil na jeho etude hry na neviditeľné bicie. Kto máte záujem, neváhajte - stojí to za to. Jednoducho Pán komik...

Jednoducho pán komik...

Jozef Vydra
ZDROJ: telegraph.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo