2015-01-23 17:22:10
Spira4u - podobá sa
Spira4u - podobá sa na auto? Ani nie...
Zdroj: Seyth Miersma / AOL

Penový, príšerný paškvil - parádne „prdnuté“ približovadlo

Prepáčte prosím: piatok popoludní. Preto pekne pomaly predýchavam. Prekvapenie práve prifrčalo. Paráda?

Inšpiráciu pre týchto pár slov na „p“ mi dal nadpis k tomuto článku v angličtine. Bolo v ňom soft, safe, sexy.  Chýbalo ešte jedno: super. Keď sa ale pozriete bližšie na toto vozidlo, zistíte, že zrejme nič z tvrdenia autora nie je pravdou. Teda aspoň z pohľadu bežného smrteľníka. Rozhodol som sa reagovať, Preto sa ešte objavia ďalšie slová na p... v nasledujúcom texte.

Vraj mäkké, bezpečné a sexy? Ako toto môže ísť dohromady, hoci aj v súvislosti s autom, neviem. Prekérna situácia, pripúšťam. Poďme pekne pozrieť „pictures“, teda obrázky niečoho, čo sa chce hrať na auto. Prvýkrát predstavené v Detroite. Pochopiteľne, predsa len Amerika.

Prvý raz sa meno Spira4u ukázalo pred štyrmi rokmi – vtedy trojkolesové vozidlo malo demonštrovať nápad jeho vynálezcu, Jona Ballarda. Vytvoril auto pre zníženie počtu  smrteľných nehôd na cestách a strávil posledné roky (aj v Číne) zháňajúc peniaze na jeho výrobu. Podarilo sa a začína sa pilotný projekt výroby variantov s elektrickým aj klasickým pohonom.

Zdroj: Seyth Miersma / AOL
Zdroj: Seyth Miersma / AOL

Penový Marshmallow

Zovňajšok Spira4u je vyrobený z expandovanej polypropylénovej peny na sklolaminátovom podklade s konštrukciou včelieho plástu. Auto má kabínu pre jednu osobu, jedno koleso vpredu ovládané riadidlami v tvare obráteného V a dve zadné kolesá. Zrýchlenie a brzdenie je  tradičným spôsobom ako v aute, s pedálom plynu a brzdovým pedálom.

Elektrický model prichádza v jedno- alebo dvojmotorovej verzii. S 10 kW motorom a 72 Ah batériou má 236 kg vážiaci samohyb dojazd 112 kilometrov, maximálna rýchlosť je 100 km/h a možno ho nabíjať štandardne z domácej (v Amerike 110 voltovej) zásuvky buď zrýchlene za  dve hodiny, alebo pomalšie za štyri. Stojí 9000 dolárov (8011 eur). Po pridaní batérie za 3500 dolárov (3115 eur) sa dojazd predĺži na 225 kilometrov a dá sa pridať ďalší elektromotor za 1500 dolárov (1335 eur) pre zvýšenie rýchlosti. Spira4u poskytuje zákazníkom program elektronického regulátora „tak, aby mohli vyladiť jazdu podľa svojej chuti.“ Spoločnosť ukázala na Detroit Auto Show odnímateľnou batériu, aby bolo nabíjanie ešte pohodlnejšie.

Zdroj: Seyth Miersma / AOL
Zdroj: Seyth Miersma / AOL

Na elektriku aj na benzín

Spaľovacím motocyklovým motorom s objemom 150 cm³ od čínskej firmy Wangye a  automatickou prevodovkou poháňaná verzia váži iba 200 kg. Dojazd s 9 litrovou nádržou je 354 km, priemerná spotreba sa pohybuje na 2,56 l/100 km. Maximálna rýchlosť je 85 km/h. Auto však nemá spiatočku, ak chcete zacúvať, musíte vystúpiť, zatlačiť ho, nastúpiť a pokračovať. Ešte že je soft! Toto asi mysleli, keď napísali, že je sexy... A navyše stojí len  5000 $, teda 4450 €. No, nekúp to! Hlavný tromf je v parkovaní: zdvihnete auto za predný mäkký „čumák“ a parkujete ho „postojačky.“ Zaberajú tak omnoho menej miesta. Moddel Spira4u prešiel už meraním emisií v USA a mal by byť čoskoro schválený. Ballard sa s ním snaží vstúpiť na americký trh. Uspeje? Vy by ste si ho kúpili?

No ak by ste sa rozhodli, že áno, pozrite si, ako komentoval jazdu v tomto čude šéfredaktor americkej stránky autobloggreen.com:

 

 

Jozef Vydra
ZDROJ: autoblog.com, autobloggreen.com

Komentáre k článku


Stream naživo