2015-01-13 13:45:38
Prepadla sa vozovka nájazdu
Prepadla sa vozovka nájazdu na most
Zdroj: Twitter

Len u nás stavajú zlé cesty? V Taliansku sa prepadla cesta tesne po otvorení!

Myslíte si, že Slovensko je jedinou krajinou, kde sa šetrí na všetkom? To isté platí aj na Západe.

Veru tak, problémy s nekvalitným a predraženým staviteľstvom majú aj v iných krajinách, to vie hádam každý. Rozdiel je okrem geografickej polohy ale v tom, čo sa stane po prevalení, či v tomto prípade zvalení nekvalitnej stavby.

Mostná stavba s názvom viadukt Scorciavacche prepojujúci sicílske mestá Palermo a Agrigento bol nedávno dokončený a odovzdaný do prevádzky. 10 dní po slávnostnom otvorení sa časť novej vozovky prepadla. Konkrétne išlo o nájazd na samotný most.

V Taliansku udalosť vyvolala veľké pobúrenie a minister dopravy i premiér vydali stanoviská s tým, že vinník bude pykať. Či naozaj bude, to nevieme. Zistíme až po čase. Prepad vozovky nestál nikoho život, no niekoľko ľudí, ktorí sa v tom momente nachádzali na ceste utrpeli zranenia.

Uchlácholiť sa tým, že podobné veci sa dejú aj vo vyspelejších kútoch sveta (ak tak možno nazvať Siciíliu) by sme sa rozhodne nemali. Fušovanie stavieb je bežné všade. Získanie štátnej zákazky a následné prerozdelenie financií medzi zúčastnených je tiež bežné. Rozdiel bude akurát v tom, či sa vinníci nájdu, potrestajú a hlavne v reakcii verejnosti. U nás sa po chvíľkovom pobúrení a zopár reakciách v diskusiách na webe ide ďalej.

Siciília má dlhú mafiánsku históriu, tak ako má mafia dlhú históriu v odvetviach stavebníctva. Zatiaľ čo v Taliansku takýchto stavbárov rovno nazvú mafiánmi, u nás im hovoríme investori, stavebné spoločnosti, projektanti, ministri, úradníci a podobne. Výsledok vyšetrovania bude zaujímavý a vzhľadom na lokalitu možno nakoniec talianské úrady dospejú k tomu k čomu by asi dospeli u nás, a síce, že skutok sa nestal a nájazd na most nespadol, lebo ten tam ani nebol... Ale je „fajn“ vedieť, že Slovensko a Siciília majú toľko spoločného. Až na to more.

jh
ZDROJ: Local.it

Komentáre k článku


Stream naživo