2015-01-06 04:00:00
Horiace autá vo Francúzsku
Horiace autá vo Francúzsku vítajú Nový rok.

Vo Francúzsku podpálili na úvod roka 940 áut! Vraj je to ešte málo...

Už sme to konštatovali, Francúzi sú naozaj čudní. Nejde pritom iba o politikov...

Oslavy príchodu nového roka sú rôzne. Väčšinou sa prejavujú odpaľovaním ohňostrojov, niekedy gigantických a veľkolepých. Nesmieme zabudnúť na „spoločenskú únavu“. Zrejme kombináciu oboch tradícií praktizujú v poslednom čase v krajine galského kohúta. No pridávajú k nej ešte jednu, pomerne novú a nie celkom tradičnú.

Pre milovníkov áut (a nielen pre nich) je však katastrofálna a nie nadarmo ju hlavne ich majitelia vnímajú ako barbarstvo. Francúzski výtržníci totiž zvyknú v rámci príchodu nového roka podpaľovať náhodne vybrané parkujúce autá. Tento rok im padlo za 940 kusov, čo je vraj podľa úradov ešte dobrý výsledok! Polícia v súvislosti so spomínaným výtržníctvom zatkla v tomto roku 308 ľudí na rozdiel od minulého roka, kedy ich bolo zadržaných 322 za rovnaký čin.

Zle sa to čo i len počúva, alebo číta, nie aby ste to ešte aj zažili! Nebodaj, ak by išlo dokonca o vaše auto... Bolo však už aj podstatne horšie. Od roku 2009 klesol počet zhorených áut po prvý raz pod 1000 kusov. Rok 2014 napríklad „privítalo“ 1067 horiacich áut. Miestne úrady pritom napríklad vôbec nechcú odhaliť počty zhorených vozidiel z rokov 2010 a 2011, pretože by to vraj bola zlá vizitka...

Pierre-Henry Brandet, hovorca ministerstva vnútra oznámil, že najviac áut zhorelo vo východnom Francúzsku, rovnako ako v predmestí Paríža, a to najmä v predmestiach (getách) Seine-Saint-Denis, ktoré boli epicentrom nepokojov protestov proti policajnej brutalite v roku 2005, čo viedlo k zapáleniu viac ako 10 000 vozidiel. Francúzske médiá obviňujú z podpaľačstva moslimov žijúcich v krajine. V porovnaní s minulým rokom však áut horelo menej, dokonca o 12 %. To je útecha, však?

Kde sa zobrali korene tejto zhýralej tradície? Jej začiatok siaha do neďalekej minulosti. Pred deviatimi rokmi otriasali Francúzskom masívne nepokoje, ktorých súčasťou bolo aj podpaľovanie áut. Hoci občianske problémy postupom času viac či menej ustali, v hlavách podaktorých ľudí zostal zakorenený fenomén vítania nového roka s ohňami na kapotách hlavne v spomenutej východnej časti krajiny, kde sa pred rokmi začali spomenuté nepokoje.

Francúzska vláda ale tvrdí, že až štyri pätiny všetkých prípadov predstavujú poistné podvody. To teda znamená, že si údajne 752 Francúzov zapálilo auto na úvod roka 2015, aby získali peniaze z poisťovne. Veriť tomu vyžaduje naozaj veľkú dávku sebazaprenia. Úrady si evidentne nechcú priznať, že krajina má veľký problém so zapaľovaním áut na úvod roka a nevie ho odstrániť, dokonca ani len obmedziť.

Francúzske ministerstvo spravodlivosti síce chce vytvoriť precedens pre odškodnenie obetí trestného činu, ak nie sú schopní dovoliť si poistenie a zaznamenali nízke príjmy (menej ako 25 000 € za rok). Nie je však vôbec isté, že sa to bude týkať aj áut cudzincov na území Francúzska. Takže naša rada znie: nechoďte radšej do Francúzska oslavovať Silvestra a príchod nového roka na vlastnom aute.

Jozef Vydra
ZDROJ: newsweek.com

Komentáre k článku


Stream naživo