2014-12-30 04:18:38
Obľúbené farby roka 2014
Obľúbené farby roka 2014

Čo myslíte, ktoré farby „fičali“ najviac v tomto roku?

Medzi najobľúbenejšie farby áut v roku 2014 patrí biela.

Biela farba vládne naprieč kontinentmi aj automobilovými triedami. Stáva sa z nej absolútny fenomén, ktorý v posledných rokoch valcuje ostatné farby. Je obľúbená nielen na všetkých kontinentoch, ale dominuje tiež jednotlivým segmentom. Iba miestami ju ohrozuje čierna a v Južnej Amerike ešte donedávna aj v Európe obľúbená strieborná.

Spoločnosť PPG Industries je najväčším svetovým dodávateľom automobilových lakov. Preto  má prehľad a každoročne vydáva rebríček obľuby jednotlivých farieb. Podľa neho sa biela farba začína stávať pozoruhodným fenoménom, lebo za posledných dvadsaťjeden rokov bola na čele popularity dvanásťkrát. Pritom však najhoršie miesto, ktoré počas tohto obdobia získala, bolo tretie miesto, to ale hovoríme o roku 1994. Začiatok nového milénia ju potom posunul na druhú priečku, od roku 2006 už nepretržite okupuje prvé miesto.

Obľuba bielej farby na autách v celosvetovom meradle neklesá, ale rastie. Oproti minulému roku totiž jej popularita narástla o tri percentá na 28%. Čierna zostala na druhom mieste s osemnástimi percentami, pričom tretia strieborná klesla o päť percent na výsledných 13%. Rovnaký úspech dosiahla aj sivá, ktorá sa pre však môže pochváliť jednopercentným rastom. Zásadná je zmena týkajúca sa prírodných farieb, ktoré v globále polepšili o 2 percentá, vďaka čomu poskočili z minuloročnej šiestej priečky na tohtoročné štvrtú. Dostali sa tak aj pred červenú, ktorá zostáva na piatom mieste s 9%.

Európa je na tom inak, ale...

Aby sme nezostávali len vo svete, pozrime sa do Európy, kde je rebríček popularity trochu iný. S 25 percentami síce zostáva na prvom mieste biela aj tu, rovnako ako čierna s 15 percentami zastala na druhom mieste. Tretia pozícia už ale patrí sivej, pre ktorú sa rozhodlo 14 percent kupujúcich. Už spomínané prírodné farby si potom zvolilo 12 percent všetkých klientov. Na striebornú  s 11-percentnou obľúbenosťou zostalo piate miesto, kým červená a modrá sa s 9 percentami delia o šiestu a siedmu pozíciu.


Zaujímavá je tiež popularita na hlavných trhoch Európy. Vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Veľkej Británii síce biela vládne všetkým, no v Nemecku je s 21 percentami na prvom mieste čierna farba. Biela zaostáva iba o jediné percento, pričom je nasledovaná sivou a prírodnými odtieňmi so 14 percentami. Ešte častejšie však po hnedej, zlatej či bronzovej siahajú v ostrovnom kráľovstve, kde tieto farby predstavujú 16 percent. No a čierna sa vo Veľkej Británii nedostala ani na pódium.

Triedy, či segmenty milujú bielu – v Amerike

Od jednotlivých štátov sa posuňme k automobilovým segmentom, kde však budeme hovoriť o severoamerickom trhu. Aj tam je pritom zrejmá nadvláda bielej, čo je prekvapujúce hlavne v luxusnej kategórii a medzi vozidlami SUV. V oboch prípadoch totiž v minulých rokoch bola najobľúbenejším odtieňom čierna, ktorá sa ale teraz musí uspokojiť s druhou priečkou. V prípade kompaktov a minivanov je jej pokles ešte razantnejší, a to až na štvrté miesto. Všetky fakty si môžete pozrieť v galérii obrázkov.

Na záver dodáme výhľad pre budúce roky. Počas nich sa ráta so stále väčšou obľubou prírodných odtieňov, biela ale minimálne v roku 2015 bude naďalej dominovať segmentom aj kontinentom. Z trónu by mohla byť zosadená až niekedy v rokoch 2017 a 2018, kedy budú ľudia od áut požadovať trochu viac hravosti. Či sa tak stane, uvidíme. Dovtedy musíme už len počkať.

Jozef Vydra
ZDROJ: PPG Industries

Komentáre k článku


Stream naživo