2014-12-28 05:15:00
Humvee na predaj, kúpte
Humvee na predaj, kúpte Humvee, benzín a nafta sú lacné!
Zdroj: autos.yahoo.com

Lacná nafta? Čo tak si kúpiť vojenské Humvee priamo od armády USA?

Armáda Spojených štátov amerických vyraďuje staršie vozidlá typu Humvee. Časť z nich predáva na aukcii.

Ceny pohonných hmôt pred Vianocami klesali, klesali a ani teraz nie sú zrovna vysoké. Benzín i naftu síce nájdete lacnejšie v zahraničí, ale to zahraničie nie je zrovna ďaleko a aj u nás ide cena (pomaly) dolu. Tušíme, že v tomto čase klesania cien v mnohých hlavách vyplávala na povrch otázka: a čo s toľkými ušetrenými eurami? Prípadne: čo s toľkou nakúpenou naftou? Riešenie je jednoduché, treba ju minúť a najlepšie štýlovo!

Ministerstvo obrany USA sa zbavuje starších ojazdených vojenských špeciálov známych pod označením HMMWV High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle voľne nazývaným Humvee, ktoré slúžili vo viacerých vojenských konfliktoch a tiež slúžili ako predloha pre populárne a riadne pažravé vozidlá značky Hummer. Automobilka Hummer je už medzičasom „v ťahu“ respektíve v Číne a dostať sa tak k autám tohto typu je o niečo zložitejšie.

Hummer ako taký však nikdy nebol to pravé orechové, teda to pravé vojenské. Iba originálny vojenský Humvee dokáže istým ľuďom vyčariť úsmev na maskáčovej tváričke.

V súčasnosti (v čase písania článku) boli z prvej várky 25-tich vozidiel Humvee na predaj už len dve. Celkovo však Armáda vyraďuje 4000 týchto vozidiel, väčšinu z nich priamo z Americkej základne v Utahu.

Je takmer isté, že budú nasledovať ďalšie aukcie, a tak netreba hádzať flintu do žita. Podľa všetkého sa ale nebudú predávať všetky vyradené kusy, niektoré z nich poputujú do šrotu. Teda tam, kam mali zamieriť všetky tieto stroje ešte pred spásonosnou myšlienkou poslať ich na dražbu.

Cena vozidiel sa pohybuje na úrovni 10 000 dolárov za kus. Ide o autá s rokom výroby 1987 až do cca polovice deväťdesiatych rokov. Humvee do boja a na hliadky posúvali veľké a pažravé pohonné jednotky naftového charakteru. Najmä V8-čky. Hummer mal aj benzínové verzie, no podľa dostupných zdrojov sú všetky Humvee v aukcii (ako aj iné) naftových motorizácii. V prvej várke boli autá s počtom 1000 až 38 000 nabehaných míľ.

Na nešťastie pre mnohých záujemcov, autá nedostanú ani oprávnenie jazdiť po amerických uliciach a možno ich používať iba mimo spevnených ciest. Ísť teda s Humvee na nákup do K-Martu bude problém. To isté by platilo po dovoze takéhoto vojenského vozidla k nám. Ísť sa ukázať do Eurovey by bol problém nielen pre úzky vjazd, ale aj pre možné komplikácie so zákonom. Ale povedzme si otvorene, na Slovensku sa vojenské autá premávajú hore dolu a nikoho to príliš netrápi, navyše trocha snahy a štipka dobrých kontaktov spraví aj z auta určeného na poľnohospodárske účely v USA u nás autíčko vhodné na cesty, či? ;)

Ak si myslíte, že lacnejšie pohonné látky sú slabý dôvod na kúpu takéhoto pažravého a zbytočného vozidla, máte (asi) pravdu. Sú však takí, ktorí takýmto šialenostiam neodolajú. Dôvod (či skôr výhovorku?) k tomu nájdu rýchlo. Stačí si spomenúť na výroky nášho premiéra. Keď už sa podľa neho chystá vojna, Humvee určite nebude na zahodenie. Ibažeby sa nechystala, to by bol potom trapas...

Ján Hargaš
ZDROJ: autos.yahoo.com

Komentáre k článku


Stream naživo