2014-12-15 16:50:00
Seat Leon ST Kombi
Ilustračné foto
Zdroj: Jozef Vydra

Najpredávanejšou jazdenkou v tomto roku je prekvapivo benzínové kombi!

Slováci v autobazároch nenakupujú najmä naftové motorizácie. Práve naopak. Idú hlavne po benzíne.

Najobľúbenejším typom karosérie auta z druhej ruky je pochopiteľne kombi. Či už ide o Octaviu, Fabiu kombi, Hyundai i30, Kiu Ceed, a mnohé ďalšie, záujemcovia o ojazdené auto hľadajú najmä veľký kufor. Prekvapí však, že nemajú až taký veľký záujem o priestranné autá s naftovými motorizáciami.

Bežný zákazník autobazárov na Slovensku má záujem najmä o benzínové kombi s výkonom do 100 kW. Zákazníci si očividne dobre uvedomujú aké komplikácie ich môžu čakať, ak kúpia ojazdené naftové auto so skrytými vadami, či celkovo zlým technickým stavom. Ani omamné hodnoty nízkej spotreby už v očiach zákazníkov autobazárov nedokážu zmazať očakávané obrovské náklady na servis naftových motorov a ich súčastí.

To však neznamená, že by sa naftové autá v bazároch nepredávali vôbec. Benzínové sú však nielenže predávanejšie, ale tiež zvyšujú náskok v porovnaní s naftovými autami.

Ak má zákazník záujem o naftový motor, väčšinou ide o väčšie auto. Čoraz častejšie zákazníci vyžadujú naftový motor s automatom a populárnejší je aj pohon 4x4.

Zaujímavé je tiež to, že auto bez klimatizácie je dnes predať výrazne ťažšie, rovnako sa zákazníci nezaujímajú o autá bez ABS. Samozrejme, ABS súvisí aj s vekom automobilov, keďže tento systém je už niekoľko rokov štandardnou výbavou aj tých najlacnejších áut.

V súvislosti s tým tvrdí Katarína Topolová z AAA Auto že: „Tento trend potvrdzuje aj fakt, že sa predáva viac áut, ktoré majú najazdené pod 30-tisíc kilometrov. V kurze je teda kupovať auto maximálne dva roky staré a s nízkym počtom najazdených kilometrov.“

Aj tu je vidieť, že si mnohí zákazníci veľmi dobre uvedomujú aký veľký prepad v cene je medzi novým a zánovným automobilom.

 

 

Ján Hargaš
ZDROJ: AAA Auto

Komentáre k článku


Stream naživo