2014-11-24 04:20:00
Policajt ako má byť!
Policajt ako má byť!

VIDEO: Takto by sa mali správať všetci policajti. Hlavne tí slovenskí!

Video, ktoré si o chvíľu budete môcť pozrieť, zachytáva porušenie predpisov motorkárom a následný trest od policajta.

Motorkár si v centre Londýna na semafore strihol šprint a trošku zamachroval. Pridal plyn a na pár sekúnd zdvihol predné koleso, následne spomalil, pravdepodobne preto, lebo vpredu pred sebou videl policajnú hliadku. A hliadka videla jeho.

Nebola to však obyčajná hliadka na aké sme zvyknutí u nás. Do cesty sa mu postavili dvaja policajti na koňoch, čím mu zatarasili cestu a prinútili ho zastaviť. Do popredia sa postavil jeden z policajtov, ktorý motorkárovi prikázal vypnúť motor.

Motorkár najprv tvrdil, že mu koleso vyletelo na hor samé, no vzhľadom na prístup policajta na tom dlho netrval. Ten si rýchlo všimol, že motorkár má na prilbe pripevnenú Go pro kameru a spýtal sa ho či nahráva. Motorkár tvrdil, že nevie, presvedčil sa a keď policajtovi povedal, že nahráva, spýtal sa ho, či má kameru vypnúť.

Na motorkárovo prekvapenie mu policajt odvetil, že ju má nechať zapnutú, aby ukázal svojim kamošom dohovor, ktorý dostal od policajta na koni za to, že šaškoval na motorke. „Mohol si zabiť niekoho iného a seba samého a dôkaz máš na videu. Ak by dopravný policajt videl záznam z tvojej kamery a zobral ho ako dôkaz, zobral by ti vodičák,“ vysvetlil mu.

Motorkár sa následne kajal a tvrdil, že už to neurobí. Policajt mu ešte povedal, nech to ani neskúša znova, nech sa zaradí do pruhu, vypadne odtiaľ a nech sa už nevracia, nabudúce to totiž bude riešiť inak.

Zdalo by sa, že motorkár obišiel zľahka, no nepatril k tým dementom, ktorí po cestnej kontrole počkajú dvesto metrov, a potom jazdia rovnako nebezpečne a rýchlo ako predtým. Na dôkaz, že sa poučil, video z kamery zavesil na internet.

„Dôvod prečo som video zdieľal je ten, že mi policajt povedal, aby som ho ukázal kamošom.“

Motorky sú naozaj silné stroje a nie je vôbec ťažké porušovať s nimi predpisy. Ale to, že sa to dá, neznamená, že to treba robiť pri každej príležitosti, obzvlášť nie na frekventovanej ceste, či v meste plnom ľudí. To, že motorkár zverejnil video je čestné, rovnako ako spôsob riešenia priestupku policajtom.

Aj naši policajti by si z takéhoto riešenia mohli vziať príklad a netrvať na pokute zakaždým. To by však vyberanie pokút nemohlo byť súčasťou štátneho rozpočtu a ich nadriadení by ich do vyberania pokút nemali tlačiť. Lenže správny policajt by sa na tlak nadriadených nevyhováral. Má predsa vlastný rozum a hlavne vlastnú česť, a keď zváži, že pokuta nie je nutná a že úplne stačí efekt hanby a poníženia z toho, že vinníka „načapali,“ stále mu nič nebráni vodiča, či motorkára pustiť.

Síce to vyzerá tak akoby u nás takíto policajti neboli, stále sú a slúži im to na česť. Je ich však čoraz menej.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo