2014-11-21 10:50:00
Fiat 127 Koncept Obendorfer
Fiat 127 Koncept Obendorfer
Zdroj: Obendorfer

Koncept Fiat 127: prečo dnešné autá nevyzerajú takto? Mali by!

Koncept Fiatu 127, ktorý vidíte na obrázku nenájdete na automobilovej výstave, myslíme, že je to chyba.

Automobilky sa v dnešnej dobe snažia posúvať dizajn k veľkým mriežkam chladičov, prižmúreným svetlám, dynamickým tvarom. Značky sa pokúšajú odlíšiť jedna od druhej, no ich vlastné modely akoby si z oka vypadli a sú si čoraz bližšie.

Dôvodom je tiež snaha používať čo najviac rovnakých dielcov a dôvodov je ešte kopa, no to nie je až tak podstatné. Podstatné je, že ulitarizácia dizajnu automobilov (ktorú väčšina z nás vníma ako napodobňovanie) sa nemusí páčiť každému. Viacerí z nás, keď už nejaké peniaze za auto vysolí, chce, aby bolo poriadne a aby bolo aspoň trošku jedinečné. Navyše si všetci pamätáme časy, keď po cestách jazdili tie isté typy áut a akákoľvek odlišnosť ťahala oči ako pekná žena.

Odlišnosť sa však dnes nenosí a ak áno, tak iba za veľmi vysoké ceny. Iný pohľad na vec majú nezávislí dizajnéri, predovšetkým David Obendorfer. Ten sa už po druhýkrát zamyslel nad nástupcom modelu Fiat Bravo, no namiesto veľkého grilu, či prižmúrených svetiel sa pohrabal v histórii značky Fiat a vytiahol zaujímavé alternatívy. Prvú nazval Fiat 600. Jeho snaha sa nestretla s veľkým pochopením najmä preto, lebo Fiat 600 v jeho podaní sa nápadne podobal na Fiat 500, ktorého imidž je prelezený takmer celým modelovým radom talianskej, vlastne britsko-americko-taliansko-holandskej automobilky.

Tento raz sa zdá, že trafil do čierneho. Nejde o žiadnu ultra modernú víziu ani o dnes žiadané ostré črty s výraznou maskou, dokonca nejde ani o napodobeninu Fiatu 500.

Obendorfer vytiahol z archívu Fiat 127 a svojim typickým spôsobom tomuto krpcovi vdýchol imidž moderného automobilu. Na renderoch vidieť, že auto predovšetkým zväčšil, rozšíril a nechal priestor pre moderné bezpečnostné prvky. Odkaz pôvodnej Fiatky 127 vyžaruje z celého dizajnu a niečo také by na našich cestách udieralo do očí ako päste bratov Kličkovcov.

Negatívny sklon prednej masky, ostré retro hrany a športový imidž sú také výrazné až sme si takmer istí, že niečo také by súčasná automobilka na cestu nevypustila. Prečo? Lebo by bolo príliš odlišné...

Zdroj: Obendorfer
Zdroj: Obendorfer

Stručne a skrátka: Fiat 127 v novej podobe berieme ako výbornú ukážku nielen schopností nezávislého dizajnérstva ale tiež toho ako dobre môže vyzerať spojenie starého s novým. A nie sme sami, komu sa tento koncept páči. Vyvolal nadšenie aj u Lapa Elkanna... A kto je to ten Lapo Elkann? Je to brat riaditeľa spoločnosti Fiat Chrysler Automobiles Johna Elkanna, a tiež je to potomok slávneho Gianniho Agnelliho, najznámejšieho šéfa spoločnosti Fiat.

Takže bude výroba? Asi ťažko. To, že sa auto páči aj jednému z rodu Elkannovcov v podstate znamená iba to, že sa to auto páči jednému z rodu Elkannovcov. O výrobe môžu fanúšikovia značky iba snívať, aj keď pri Fiate jeden nikdy nevie.

Zdroj: Obendorfer

Ján Hargaš
ZDROJ: Facebook, carscoops, Obendorfer

Komentáre k článku


Stream naživo