2014-11-13 11:42:52
Mercedes-Maybach S-Class
Mercedes-Maybach S-Class
Zdroj: Mercedes

AKTUALIZOVANÉ: V Mercedese pripravili revolučný krok!

Zo Stuttgartu prišla prekvapujúca správa: predsa sa zmení označovanie modelov značky s hviezdou.

AKTUALIZÁCIA: Do galérie nám pribudli nové fotografie nového Mercedesu-Maybach S 600. Mercedes zároveň oznámil hodnotu kombinovanej spotreby tohto zatiaľ najluxusnejšieho Mercedesu - 11,7 litra. To vzhľadom na dvanásťvalec Podkapotou a veľkosť vozidla nie je zlé, údaj však treba brať s rezervou vzhľadom na dnešné európske normy... Nasleduje pôvodný text:

Mercedes-Benz pokračuje v zmenách značenia svojich modelov, ktoré majú zjednodušiť orientáciu v ponuke značky. Okrem toho neveľmi očakávaného kroku, poodhalila automobilka aj informácie o značke Maybach a ponúka pritom zároveň pohľad do interiéru svojej najluxusnejšej limuzíny. Začnime teda ňou.

Novodobá história značky Maybach trvala len desať rokov. Koncern Daimler automobilku oživil v roku 2002 s očakávaním, že autá značky budú dôstojnou konkurenciou vozidlám značiek Bentley a Rolls-Royce. Sláva však akosi neprišla v očakávanom rozsahu a v júni 2012 zišla z výrobnej linky nateraz posledná limuzína značky s vyše 100 ročnými koreňmi.

Automobilka Mercedes-Benz začiatkom tohto roka potvrdila, že značku Maybach vráti do svojho portfólia a teraz ohlasuje premiéru modelu Mercedes-Maybach S 600. Ten sa v prípade svojho mena (v ktorom vypadlo meno zakladateľa Carla Benza) vydáva rovnakou cestou ako športové verzie označované Mercedes-AMG. Má však na rozdiel od športového ducha predstavovať najluxusnejšiu dostupnú verziu aktuálnej triedy S. Jej výstavné premiéra sa má uskutočniť ešte počas novembra na autosalónoch v severoamerickom Los Angeles a čínskom Guangzhou.

Zdroj: Mercedes

Už teraz však Mercedes-Benz zverejnil prvé obrázky interiéru tejto luxusnej novinky, ktorá nadväzuje na to najlepšie, čo prezentoval Maybach v roku 2012, keď skončil ako samostatná značka. Orientácia na cestujúcich na dvojici zadných sedadiel je v tomto prípade viac ako zrejmá. Sedadlá sú plne nastaviteľné, vyhrievané aj odvetrávané a majú aj masážnu funkciu.

Ako celkom samozrejmé očakávajte v interiéri auta tie najexkluzívnejšie dostupné materiály. Nechýba výkonný multimediálny systém. Nový Mercedes-Maybach vychádza z modelu S 600 long, preto možno pod kapotou očakávať dvojicu turbodúchadiel preplňovaný vidlicový dvanásťvalec s objemom 5980 cm³ a s výkonom 390 kW, ktorého krútiaci moment je 830 Nm. No vzhľadom na súčasnú stratégiu automobilky Mercedes-Benz sa pri použití mena Mercedes-Maybach dá očakávať nástup ďalších verzií s inými motormi. Možno sa dočkáme aj verzie s kratším (teda nepredĺženým) rázvorom. S ohľadom na exkluzivitu to však bude asi závisieť len od dopytu od jednotlivých klientov.

Zmeny v označení modelov

Spolu s prvými informáciami o modeli Mercedes-Maybach S 600 zverejnila nemecká automobilka aj ďalšie plánované zmeny v označovaní svojich modelov. K tým dochádza v súvislosti so stále sa rozširujúcou ponukou modelových radov. Automobilka preto chce, aby bola zaručená prehľadnosť jednotlivých modelových radov, pri ktorých doteraz platila istá roztrieštenosť. Pozrime sa, či sa to podarilo. Nuž, takmer úplne, ale nie celkom...

Zdroj: Mercedes

Mercedes-Benz zachováva päticu svoju základných modelových radov, teda A, B, C, E a S. Na ne budú nadväzovať od nich odvodené modely. V prípade označenia SUV a crossoverov sa bude vychádzať z pôvodného označenia Geländewagen, z ktorého vzniklo označenie legendárnej triedy G. V jej prípade sa nič nezmení ani pre jej nástupcu. Všetky ostatné „terénne“ modely však budú v budúcnosti spájať písmená GL. Doplní ich tretie, ktoré bude odkazovať na technicky alebo hierarchicky spriahnutý modelový rad. Toto platí zatiaľ len v prípade najmenšieho GLA, pričom pri ostatných modeloch k zmenám ešte len dôjde. Bude to znamenať, že súčasné GLK sa zmení na GLC, aby sa tým vyhranila jasná väzba na triedu C. Trieda ML sa má premenovať na GLE, z nej odvodený model ako odpoveď na BMW X6 tak dostane meno GLE Coupé.

Podobná zmena ako väčšinu SUV čaká od roku 2016 aj roadster SLK. Ten sa zmení na SLC, no paradoxne jeho väčší príbuzný SL sa zmien na SLS nemusí a vlastne ani nemôže obávať. Dôvodom je vraj impozantná história tohto modelového radu a podobne ako pri triede G aj status kultového modelu. No a my ešte dodávame, že príčinou môže byť aj existencia iného modelu s označením SLS, ktorého nástupcom je nový Mercedes-AMG GT. Takže toto pánom z Mercedesa akosi nevyšlo...

Zdroj: Mercedes

Zmeny aj v označovaní motorov

Keď už zmeny, tak potom „jedným vrzom.“ Okrem zmien označení samotných modelových radov pripravil Mercedes-Benz pre zákazníkov ešte jednu lahôdku aj v zjednodušení označovania systémov pohonných jednotiek. Z najrôznejších skratiek a mien prejdú na malé písmená. Mercedes-Benz na CNG preto ponesú na zadnej časti c, vznetové modely dostanú d, doterajší BlueTEC Hybrid sa zmení na h, pričom Plug-In Hybrid a BlueTEC Plug-In Hybrid dostanú e, no a autá s vodíkovými palivovými článkami F-CELL budú mať f. Žiadne zmeny (našťastie) ale už nečakajte pri modeloch so zážihovými motormi.

Jozef Vydra
ZDROJ: mercedes-benz

Komentáre k článku


Stream naživo