2014-11-06 15:27:58
Nízkopodlažná električka Škoda 30
Nízkopodlažná električka Škoda 30 T ForCity Plus
Zdroj: Jozef Vydra

Nízkopodlažná električka pre Bratislavu je plná noviniek a technológií

Nová električka Škoda 30 T ForCity Plus je model špeciálne vyvinutý pre hlavné mesto Slovenska.

Vychádza z moderných električiek 26 T českého výrobcu Škoda Transportation z Plzne. Električka pre Bratislavu je nízkopodlažná, päťčlánková, obojsmerná a určená pre úzky rozchod 1000 milimetrov používaný v našom hlavnom meste.

Pod moderným kabátom takmer 2,5 metra širokého vozidla je najmodernejšia elektronika určená pre pohodlie cestujúcich. Komfortne vybavená električka je plne klimatizovaná, teda pre vodiča aj cestujúcich. Disponuje aj spoľahlivým kamerovým systémom – šesť kamier je vonkajších a šesť vo vnútri vozidla zvyšuje bezpečnosť cestujúcich.

Električka je vybavená aj hlasovým zariadením pre komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom. Vo výbave nechýba prehľadný audiovizuálny informačný systém. Pre cestujúcich so zníženou pohyblivosťou (na vozíku), je určená výklopná plošina a prakticky celá električka je koncipovaná ako nízkopodlažná. Takých je 92 % plochy.

Pre rýchly nástup a výstup má električka po päť dverí na každej strane: každý z krajných článkov má dvojicu von predsuvných dverí a v strednom článku sú jedny také dvere. V priestrannom interiéri je dostatok miesta pre detské kočíky a invalidné vozíky.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Okružná jazda, jediná v tento deň a na dlhý čas s pasažiermi na palube, ktorých sa zmestí naraz 356 (52 sediacich a 304 stojacich), ukázala, že sa majú cestujúci v bratislavskej MHD na čo tešiť: električka plavne prekonávala aj horšie časti trate, v zákrutách nepíska, nevŕzga a celkovo je oveľa tichšia, než na čo boli užívatelia zvyknutí doteraz. Okrem toho informačný systém ich bude presne navigovať, kde majú vystúpiť – aj to im pôjde podstatne ľahšie vďaka nízko uloženej podlahe.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Pre zaujímavosť – celkový výkon trakčných motorov je 600 kW a maximálna dosiahnuteľná rýchlosť električky je 65 km/h, celková dĺžka je 32,5

Vo fotogalérii si môžete prezrieť električku zvonka aj zvnútra a tešiť sa na jej nasadenie na trate v Bratislave v roku 2015, keď jej pribudne 29 súrodencov a ďalších 30 jednosmerných modelov 29 T. Prvých 15 kusov na budúci rok, zvyšných v roku 2016.Bratislava tak bude mať 60 úplne nových, moderných koľajových vozidiel pre MHD.

Komentáre k článku


Stream naživo