2014-09-23 13:31:10
Pozlátený model auta značky
Pozlátený model auta značky Aston Martin DB5
Zdroj: Aston Martin

Toto je ale hovadina! Pozlátený model Aston Martin DB5 vydražili za 70-tisíc

Aukcie veteránov sú vo svete na skoro dennom poriadku. Dražia sa za pár stoviek, i za milióny.

Tie najzaujímavejšie autá s históriou, najlepšie s príbehom, či s účasťou vo filme sa skutočne predávajú za milióny. Nie je neobvyklé, že auto v aukcii nadobudne šialenú hodnotu, ktorá tisícnásobne prevyšuje tú, ktorú zaň zaplatil prvý majiteľ.

Nedávno bolo vydražené Ferrari GTO za takmer 30 miliónov eur, to sú skutočne pálky, s ktorými sa nežartuje. Väčšina áut ponúkaných v aukciách takéto sumy samozrejme nedosiahne a predávajú sa rádovo v desiatkach tisíc eur.

V prípade, že by šlo o skutočný Aston Martin DB5 je cenovka 70-tisíc eur ešte dobrá, vlastne akciová. Ale tu o skutočné auto nejde, tu ide o model v mierke 1:3. Jeho cenu markatne navyšuje to, že je pozlátený 24 karátovým zlatom a tiež to, že bol model vytvorený pri príležitosti 50-teho výročia uvedenia tohto slávneho auta v slávnom, ba priam legendárnom filme Goldfinger o agentovi 007. Model má tak ako auto vo filme guľomet, značku, ktorá sa otočením môže razom zmeniť, a tiež má zabudovaný nepriestrelný štít. Už len keby sa voziť v ňom dalo.

Aj keď sa nám bežným smrteľníkom môže zdať 70-tisíc eur za model auta absurdné vyhadzovanie peňazí (veď za to máme pekný byt, pre pána a keby len byt...), sú takí, ktorí to za mrhanie hotovosťou nepovažujú.

Jedným z nich je anglický farmár a veľký fanúšik filmov o Bondovi pán Robert Tyrrell.  Model si počas aukcie pozrelo 19 000 záujemcov zo 123 krajín sveta. Výťažok z akcie poputuje nadácii proti násiliu na deťoch. Nuž, môžeme novému šťastnému majiteľovi popriať jedine veľa šťastných kilometrov...

Ján Hargaš
ZDROJ: Aston Martin

Komentáre k článku


Stream naživo