2014-09-23 05:05:00
A takto to skončí...
A takto to skončí...
Zdroj: jh

VIDEO: "Vybrzďovač" na BMW X5 chcel vyučovať a dostal ranu zozadu!

Vodič BMW X5 sa rozhodol „potrestať“ vodiča kamiónu, tým, že ho prinúti prudko brzdiť. Akosi to zle vyrátal...

Ach ten odhad vzdialeností, to je večný problém. A vôbec sa nemusíme tváriť, že je to problém nežnejšieho pohlavia. Čoby, s odhadom majú problém aj muži. Koľkí vodiči parkujú na päťkrát, aj keď by vôbec nemuseli. Koľkí sa nevedia vmestiť do úzkej uličky, aj keď majú v skutočnosti pol metra na každej strane... Aj tu išlo o zlý odhad vzdialenosti, no iba okrajovo a až v poslednom okamihu.

Predbehnutie „pomalého“ vozidla cez pravý pruh, krajnicu, či protismer a následné prudké brzdenie patria k tým zákernejším praktikám na našich cestách. Angličania označujú tento manéver break check – kontrola bŕzd a v prenesenom význame je to dobré aj v slovenčine.

Väčšinou to vyzerá zhruba takto: vodič silného auta (niekedy len vodič s veľkým egom) sa natlačí na zadnú časť automobilu v ľavom pruhu na obchvate, diaľnici, či na rýchlostnej ceste, ktorý nejde tak rýchlo ako si to predstavuje agresor a neuvoľní mu cestu. Bliká, možno i trúbi, no pomalý vodič z rôznych príčin odmieta uhnúť a ďalej pokračuje svojou rýchlosťou. Nakoniec vodičovi za ním prasknú nervy, predbehne cez uvoľnený pravý pruh a namiesto toho, aby pokračoval ďalej v jazde, natlačí sa pred pomalšieho a pribrzdí.

Riešenie takéhoto problému je jednoduché a v rámci zákona. Začína však omnoho skôr než príde k náhlej „kontrole bŕzd“. Treba skrátka uhnúť rýchlejšiemu vozidlu. Nie vždy je to možné hneď – napr. keď ide v pravom pruhu viacero pomalších áut a nie je jednoduché bezpečne sa uhnúť. Opäť je to problém tolerancie a rešpektu voči ostatným účastníkom cestnej premávky.

Jedným z obľúbených internetových a teoretických riešení je nešliapnuť na brzdu a načať zadnú časť karosérie agresívneho vodiča po jeho náhlom pribrzdení. Je to samozrejme nebezpečná hlúposť s neistým výsledkom a len na dlhé lakte, no dobre sa to vyníma v diskusii. Niečo podobné sa stalo aj teraz, s tým rozdielom, že vodič pomalšieho auta/kamiónu na bzrdu dupol, ibaže ubrzdiť 40 tonový kolos je niečo iné ako ubrzdiť dvojtonovú X5-ťku a brzdná dráha kamiónu je podstatne dlhšia. A tak sa stalo, že vodič, ktorý chcel vyškoliť vodiča kamiónu, namiesto toho spôsobil nehodu a nechal si dobrovoľne poškodiť zadnú časť auta. Akosi neodhadol, že keď sa k nemu zozadu blíži kamión, hrozí mu nebezpečenstvo...

Poviete si fajn, neodhadol to, urobil blbosť, a tak mu treba, nemal čo kamionistu vyučovať o tom, do ktorého pruhu patrí. Lenže video nekončí pri jednom náraze, ale absurdne pokračuje ďalej. Veď pozerajte! A ak sa ponáhľate, pretočte na cca 1:10, nič vám neujde.

PS: hádajte odkiaľ je video... Presne tak, z Ruska!

Ján Hargaš
ZDROJ: Alexandr Prosvetov via youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo