2014-09-17 10:11:10
PSP Peugeot - koreničky
PSP Peugeot - koreničky
Zdroj: PSP Peugeot

Peugeot sa vracia k starému biznisu. Namiesto áut budú vyrábať koreničky!

Toto nie je prvý apríl, ale šestnásty september. Rodina Peugeotovcov stratila kontrolný balík v automobilke a smeruje inam.

Rodina Peugeotovcov vlastnila v spoločnosti PSA Peugeot Citroen kontrolný balík 25 percent akcií, no vplyvom čiastočnej fúzie s čínskym Dongfengom, a s tým spojeným navýšením základného imania, PSA stratila rodina možnosť kontrolovať a vládnuť v spoločnosti. Ich akciový podiel sa zmenšil na niečo vyše 14 %, a síce sú v automobilke stále jedným z najväčších akcionárov, ich vplyv na Peugeot a aj Citroen sa po viac než storočí (Peugeot) zmenšil na minimum.

Robert Peugeot hlava holdingu rodiny Peugeotovcov sa s čínskym mega koncernom dohodol na vstupe Dongfengu do vlastníckych štruktúr. Celkovo vďaka tomu Peugeot získal 3 miliardy eur. Tento krok má pomôcť stabilizovať automobilku a pomôcť jej v dosahovaní ziskovosti a v ďalšom raste. Predchádzajúci šéf, jeho bratranec Thierry so stratou hlavného slova v automobilke nesúhlasil a medzi bratrancami sa zdvihol konflikt.

Thierry sa však mohol akurát tak oduť a povedať mame, lebo fúzia úspešne prebehla, PSA má financie na svoj ďalší život a na nové modely, ktoré s napätím očakávame. Mimochodom, keď už sme pri modeloch, je celkom možné, že RCZ-tko nebude mať nasledovníka.

Ale späť k téme. Spoločnosť PSP Peugeot bola založená pred 108 rokmi rodinou Peugeotovcov. Bola to jedna z prvých podnikateľských aktivít, ktoré rodina spustila. Firma sa od svojho vzniku začala zaoberať výrobou mlynčekov na korenie, koreničiek a zariadení do kuchyne. Až o pár rokov neskôr sa Peugeotovci pustili do automobilov a postupom času koreničky a mlynčeky opustili. Firma však naďalej niesla ich meno a nesie ho dodnes. V roku 2012 požiadala o ochranu pred veriteľmi a takpovediac padla na dno. Pred mesiacom ju však kúpila rodina Peugeotovcov cez svoj holding a v nasledujúcich rokoch chce do koreničiek naliať niekoľko miliónov eur, aby firmu stabilizovala a vrátila sa k ziskovosti.

Problém je, že koreničky ani zďaleka nenahradia podiel v PSA, keďže porovnanie príjmov oboch spoločností vyznieva ako porovnanie Dávida a Goliáša, presnejšie v kúte PSA stoja príjmy vyše 50 miliárd a v kúte PSP(koreničky) 27 miliónov. Napriek tomu je táto informácia prijímaná celkom dobre. Peugeot predsa zachránil pár pracovných miest v spoločnosti so 150-timi zamestnancami a aj to je niečo.

PS: PSP Peugeot sa bude zaoberať iba mlynčekmi na korenie/koreničkami, ďalšie zariadenie vypúšťa z portfólia.

Ján Hargaš
ZDROJ: Automotive news, PSP Peugeot

Komentáre k článku


Stream naživo