2014-09-02 10:51:05
Pininfarina Sergio na základe
Pininfarina Sergio na základe Ferrari 458 Spider mieri do výroby.
Zdroj: Ferrari S.p.A.

Koncept Pininfarina Sergio na základoch Ferrari mieri do limitovanej série

Prepracované Ferrari 458 Spider skutočne vznikne. Bude mať plnú homologáciu.

Auto tak zažiari aj na verejných cestách. Dvojsedadlové auto s osemvalcovým motorom uprostred a bez strechy - to je Pininfarina Sergio na základoch Ferrari 458 Spider. Koncept sa predstavil na minuloročnom ženevskom autosalóne, kde vzbudil poriadny rozruch. Nemožno sa teda veľmi čudovať, že niekoľko zámožných ľudí prejavilo oň záujem. A teraz to vyzerá tak, že sa konečne dočkali. Auto pôjde v limitovanej edícii do výroby.

Kým pôvodný koncept nemal čelné sklo ani bočné okná a pri jeho šoférovaní by bola potrebná prilba, aby majitelia splnili legislatívne požiadavky, „sériové“ auto už tieto časti bude mať. Navyše auto má mať aj o 12 milimetrov dlhšiu prednú časť, aby spĺňalo európske normy na ochranu chodcov. Ráta sa aj s trocha inou prednou kapotou, zadný kryt motora by ale už mal zodpovedať ženevskému predobrazu. Celé auto je vlastne je poctou Sergio Pininfarinovi, ktorý v roku 2012 zomrel vo veku 85 rokov.

Sergio Pininfarina bol mužom, vďaka ktorému sa spojenie slávnej talianskej karosárne a ešte slávnejšia automobilky Ferrari zdalo byť večným. Nové hybridné LaFerrari však už vzniklo priamo v dizajnovom štúdiu vzpínajúceho sa koníka. Koncept zvaný Pininfarina Sergio ale nemal skladať hold iba samotnému dizajnérovi, po ktorom bol pomenovaný, ale aj dlhoročnej spolupráci oboch spoločností. Preto napokon na jeho prove nechýbalo slávne logo, hoci Ferrari si práve tieto záležitosti naozaj prísne stráži.

Zdroj: Ferrari S.p.A.
Zdroj: Ferrari S.p.A.
Zdroj: Ferrari S.p.A.

Koncept bol postavený na základoch Ferrari 458 Spider, no darcovské auto nepripomínal ani z jedného pohľadu. Namiesto toho sa na ňom dali rozoznať prvky, ktorými sa pýšilo napríklad kupé Dino Berlinetta z roku 1967 alebo Ferrari 512S Modula z roku 1970. Plne funkčné pohonné ústrojenstvo pod kapotou síce naznačovalo možnú výrobu, no pred vyše rokom o nej nikto ani len neuvažoval. Bohatej klientele sa ale očividne „nie“ nehovorí. Cena zatiaľ nie je známa, ale skoršie správy hovorili o rozptyle 825 000 až 1 650 000 eurách. A to teda je poriadne široký rozptyl...To však zrejme záujemcom vôbec neprekáža, lebo podľa najnovších správ postaví Pininfarina šesť kusov svojho superšportu a napriek vysokej cene všetky, ktoré majú vzniknúť, už má svojich majiteľov.

Zdroj: Ferrari S.p.A.

Bude zaujímavé zistiť, kto sa ako prvý pochváli novým „úlovkom“ do svojej garáže a či fotografie produkčnej verzie budú skutočne zodpovedať realite.

Jozef Vydra
ZDROJ: thesupercarkids.com, ferrari.com

Komentáre k článku


Stream naživo