2014-08-30 04:00:00
Úplne prvý vyrobený Range
Úplne prvý vyrobený Range Rover mieri do aukcie
Zdroj: Silverstone Auctions

Úplne prvý vyrobený Range Rover je na predaj, nekúpite?

Vlastniť Range Rover je štýlové. Mať prvú generáciu, to je retro. Ale mať úplne prvý?

Tak to je teda poriadna šupa! Ak by ste teda naozaj mali záujem o nielen prvú generáciu tohto slávneho modelu, ale aj úplne prvý automobil, ktorý zišiel z výrobnej linky s výrobným číslom 35500001, máte šancu. Má to však jedno podstatné ale: okrem toho, že je to model s pravostranným riadením, sa musíte zmieriť s tým, že jeho cena vysoko, ale naozaj vysoko prevyšuje sumu, za ktorú by ste si kúpili úplne nový Range Rover...

Auto s 3,5 litrovým osemvalcom mieri do aukcie 4. septembra. Je to vôbec prvý Range Rover, ktorý sa objavil na výrobnej linke. To je o ňom dobre známe, Horšie je to už s jeho dátumom „narodenia.“ Neuveriteľnú raritu s výrobným číslom # 001 totiž vyrobili medzi 24. novembrom až 17. decembrom 1969.

Po prvý raz auto zaregistrovali 2. januára 1970. Bolo to päť a pol mesiaca pred oficiálnou premiérou. Jeho majiteľom sa stal Michael Forlong, producent dvoch reklamných filmov, ktoré mali pomôcť nové vozidlo predávať.

Zdroj: Silverstone Auctions
Zdroj: Silverstone Auctions

Ešte pred predajom automobil prestriekali na katalógovú farbu Bahám Gold, a ako postupne menil majiteľa, menila sa aj poznávacia značka až nakoniec Range „zmizol“. Až na začiatku 90. rokov minulého storočia ho objavil jeden z dodávateľov automobilky. Pôvodnú registračnú značku YVB 151h dostal späť v roku 1997 po kompletnej renovácii, ktorá trvala celkovo šesť rokov.

Súčasný majiteľ sa po takmer 25 rokoch rozhodol, že zodpovednosť za tento unikátny kúsok by mala prejsť na nového majiteľa, a vozidlo preto ponúkol do aukcie. Draží ho firma Silverstone Auctions a odhadovaná cena je v rozmedzí od 100 až do 140 tisíc libier, teda 125 až 176 tisíc eur. No nekúpte to za tie prachy...

Zdroj: Silverstone Auctions
Zdroj: Silverstone Auctions

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo