2014-08-20 12:45:00
Autá budú spolu komunikovať
Autá budú spolu komunikovať
Zdroj: autoguide.com

Obama chce, aby sa autá navzájom varovali pred nehodou. Úrady to už chystajú

Technológie, ktoré by umožnili komunikáciu medzi autami už existujú, v USA by v budúcnosti mohli byť prikázané.

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu chce, aby boli autá budúcnosti, a to osobné aj nákladné, vybavené technológiou, ktorá im umožní včas sa navzájom varovať pred hrozbou kolízie. Informovala o tom agentúra AP.

Americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky vo svojej správe, ktorá sa opiera o najnovší výskum, uviedol, že takáto technológia môže zabrániť v USA zhruba 592.000 kolíziám ročne. To môže zachrániť približne 1083 životov.

Úrad zároveň oznámil, že už podnikol prvé prípravné kroky na návrhu pravidiel, ktoré by od výrobcov áut požadovali, aby takéto vybavenie namontovali do svojich vozidiel.

Požadovaná technológia využíva rádiový signál, ktorý priebežne vysiela údaje o polohe vozidla, smere jazdy, rýchlosti a ďalšie. Ostatné vozidlá vybavené touto technológiou prijímajú informácie z okolia a ich palubné počítače upozornia vodiča na možnú blížiacu sa kolíziu. A to aj v prípade, že iné vozidlo je doslova "za rohom" a ženie sa cez križovatku na červenú. Prípadne, ak nejaké vozidlo, ktoré od  automobilu v rámci hustej premávky delí viacero áut, náhle zabrzdí, palubný počítač spustí alarm skôr, ako sa rozsvietia brzdové svetlá na aute pred vami.

Táto technológia umožňuje zachytávať signály do vzdialenosti 275 metrov.

Ak aj mestá investujú do novej technológie, môžu s autami "komunikovať" aj semafory a návestidlá a vysielať upozornenia na dopravné zápchy, či iné prekážky alebo nebezpečenstvo na ceste.

jh
ZDROJ: TASR, AP, autoguide.com

Komentáre k článku


Stream naživo