2014-07-29 04:25:00
BMW 530i otvorené ako
BMW 530i otvorené ako plechovka
Zdroj: carscoops.com

FOTO: Náraz do betónového stĺpu otvoril BMW 530i ako plechovku!

Čo tie autá už nič nevydržia, napadne nám po prvom pohľade na fotografie. Vydržia, ale čo je veľa, to je príliš...

Náraz vo vysokej rýchlosti do betónového pilieru nadjazdu znamená vo väčšine prípadov smrť, či strašné zranenia. Auto je rozmetané na kúsky a z miesta nehody putuje rovno na vrakovisko.

Kupujeme si drahšie a väčšie autá, aby sme sa podobnému osudu vyhli, no fakt je ten, že ani tie najbezpečnejšie a najmasívnejšie autá nemusia znamenať rozdiel medzi životom a smrťou v prípade privysokej rýchlosti a prekážky, ktorá sa len tak nezdeformuje. Proti stĺpu, či stromu sú aj tie najbezpečnejšie autá bezpečné iba pri nižších rýchlostiach.  

Presvedčiť sa o tom mohli obyvatelia ruského olympijského mesta Soči, kde sa minulý týždeň odohrala táto hrozivá nehoda.

Vodič BMW 530i (E60) nezvládol riadenie a vo vysokej rýchlosti nabúral do betónového piliera nadjazdu. Podľa správ lokálnej televízie Soči TV utrpel vodič veľmi vážne zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol. Informácie o smrti vodiča, ktorý sa v aute viezol sám, nie sú potvrdené oficiálnymi zdrojmi, no ak by takúto nehodu prežil, bolo by možné hovoriť o zázraku.

Fotografie nám evokujú obrázky z testov IIHS, tzv. small overlap crash test. Vodič Bavoráku sa očividne snažil stĺpu vyhnúť a takmer sa mu to podarilo. „Zavadil“ oň ľavou časťou vozidla, mohutný náraz spôsobil, že hrana stĺpu sa chovala ako „otvárak“ na konzervy. Pevná bočná konštrukcia auta sa oddelila od podvozku a strechy. Deformačné zóny nestačili na stlmenie nárazu pred kabínou. 

Rýchlosť musela byť skutočne obrovská, minimálne dvojnásobná v porovnaní s rýchlosťou aj pri tých najtvrdších (vyššie spomínaných) crash testoch.

Fotografie nájdete nižšie v galérii.

Ján Hargaš
ZDROJ: carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo