2014-07-21 19:03:48
Dopravná zápcha
Dopravná zápcha je fenomén, ktorému sa najviac darí v najľudnatejších mestách.

Trápi vás zápcha? Aká je intenzívna záleží od toho, kde bývate

Kvalita života sa meria okrem iného aj tým, ako sa dostanete z jedného konca mesta na druhý.

Hovoríme o veľkomestách, kde situáciu komplikuje množstvo áut. Aj keď poznáte mesto dokonale, prípadne máte interaktívnu navigáciu, ktorá vás dokáže nasmerovať na voľnejšie trasy, zápcham sa nevyhnete. V prvom rade záleží od veľkosti metropoly a tiež od dopravného riešenia v danej oblasti. Samozrejme aj od počtu dopravných prostriedkov.

Spoločnosť TomTom z Holandska, ktorá je známym výrobcom navigácií, sa podujala zostaviť rebríček svetových metropol podľa času, ktorý vodiči trávia za volantom v zápchach. Možno to bude znieť prekvapujúco, no z desiatich najhorších miest ich šesť nájdeme v Európe. Viete, ktoré veľkomesto „kraľuje“  v zápchach celému svetu? Je to Moskva.

Dopravné zápchy sú už aj pre mnohých Slovákov bežným koloritom všedných dní. Hoci poriadne nadávame, ranné a popoludňajšie dopravné špičky v Bratislave a v Košiciach sú iba slabučkým odvarom toho, čo zakúsia vodiči v Moskve, tureckom Istanbule či brazílskom Riu de Janeiro. Totiž práve tieto mestá sú úplne na vrchole rebríčka, ktorý ukazuje na dopravné zápchy. Každoročne ich zostavuje spoločnosť TomTom. Vyplýva z nich, že každý vodič strávi v kolónach priemerne osem dní do roka.

Najhoršie sú na tom moskovskí vodiči, ktorí sa museli naučiť byť trpezliví. Index zápch je 74 percent, čo znamená, že na trasu, ktorú by ste za normálnych okolností absolvovali za jednu hodinu, budete potrebovať ďalších 76 minút. Celkovo je to až dve hodiny a 16 minút. Takže v Moskve tí, ktorí dochádzajú dennodenne do práce vzdialenej pol hodiny jazdy, ročne strávia v kolónach až 128 hodín, čo je viac ako päť dní. Pri dochádzaní na väčšiu vzdialenosť rastie strata času. Prekvapujúce je, že napríklad Los Angeles je až na deviatom mieste.

Desať najviac upchatých miest sveta

Poradie

Mesto

Štát

Index preťaženia

Oneskorenie na hodinu jazdy

1.

Moskva

Rusko

74 %

76 minút

2.

Istanbul

Turecko

62 %

66 minút

3.

Rio de Janeiro

Brazília

55 %

4.

Mexiko City

Mexiko

54 %

5.

Sao Paulo

Brazília

46 %

6.

Palermo

Taliansko

39 %

37 minút

7.

Varšava

Poľsko

39 %

43 minút

8.

Rím

Taliansko

37 %

40 minút

9.

Los Angeles

USA

36 %

10.

Dublin

Írsko

35 %

43 minút

Európa praská vo švíkoch

Nemáme dobré správy pre vodičov v Európe. Štatistiky TomTom ukazujú, že z desiatich miest s najväčšími zápchami na svete je až šesť práve v Európe. Okrem spomínanej Moskvy a Istanbulu vôbec nepostačuje mestská infraštruktúra ani v malom Palerme na ostrove Sicília. Je na treťom mieste s indexom 39 %. Ročne tam strávia v kolóne pri 30-minútovom dochádzaní až 87 hodín. Hoci by ste na štvrtej priečke očakávali možno Rím, Paríž alebo Londýn, na túto priečku sa prepracovala Varšava s indexom 39 %, čiže navlas rovnakým ako má Palermo.

Diaľnice sú v pohode

Je určite zaujímavé, že väčšinu strateného času odstoja vodiči na cestách druhej a tretej triedy. Zápchy teda nie sú doménou diaľnic. Aj preto upozorňuje Harold Goddijna, šéf spoločnosti TomTom, že výstavba rýchlostných ciest a ciest prvej triedy nerieši otázku dopravných zápch. Podľa neho by sa mali dopravní inžinieri zamerať na okresné cesty, ktoré súveľmi často v zlom stave. Ak sa chcete vyhnúť zápcham, radí TomTom používať moderné navigácie s dopravným správami. Tie vedia včas upozorniť na kolóny a navrhnúť alternatívnu trasu. Ak budete v tabuľkách hľadať Bratislavu vedzte, že toto malé provinčné (
malo)mesto sa do prehľadu 60 monitorovaných miest Európy vôbec nedostalo, lebo má málo obyvateľov. Pre porovnanie: vieme ako skončili okolité hlavné mestá: Viedeň je 16., Praha 17. a Budapešť skončila na 31. mieste.

Desať najviac upchatých miest Európy

Poradie

Mesto

Štát

Index preťaženia

Oneskorenie na hodinu jazdy

Ročná strata času

1.

Moskva

Rusko

74 %

76 minút

128 hodín

2.

Istanbul

Turecko

62 %

66 minút

120 hodín

3.

Palermo

Taliansko

39 %

37 minút

87 hodín

4.

Varšava

Poľsko

39 %

43 minút

96 hodín

5.

Rím

Taliansko

37 %

40 minút

92 hodín

6.

Dublin

Írsko

35 %

43 minút

96 hodín

7.

Marseille

Francúzsko

35 %

38 minút

89 hodín

8.

Paríž

Francúzsko

35 %

38 minút

89 hodín

9.

Londýn

Veľká Británia

34 %

36 minút

86 hodín

10.

Atény

Grécko

34 %

30 minút

76 hodín

 

Jozef Vydra
ZDROJ: tom tom

Komentáre k článku


Stream naživo