2014-07-16 14:15:00
Elektromobily dostali zelenú aj
Elektromobily dostali zelenú aj v Eurovei
Zdroj: Ján Hargaš

Francúzsko: elektrické auto nie je automaticky aj ekologické. Je to zavádzajúce!

Francúzi ako prví rozpojili dva prívlastky, ktoré sa doteraz používali ako synonymá – elektro neznamná hneď eko.

Francúzi bojujú s veľkým znečistením vzduchu. Najviac trpí metropola Paríž, kde sa za ostatné roky pokúsila samospráva uplatniť všakovaké pravidlá. Všetky cielia na to, aby obyvatelia mesta menej využívali autá a viac hromadnú dopravu, či iné spôsoby prepravy.

To chcel nedávno využiť Renault, ktorý pri reklamnej kampani na elektrické vozidlo Zoe tvrdil na bilboardoch, že: „ak chcete bojovať so znečistením, choďte autom.

Automobilka tak naznačovala, že lepšie než hromadnou dopravou, či autom na klasický pohon je kúpiť si elektromobil – najlepšie Renault Zoe a všetky problémy sa vyriešia.

Po sťažnosti na Radu pre reklamnú etiku (JDP) vyšlo rozhodnutie, ktoré zavrhlo synonymizáciu pojmov elektrické, či hybridné auto s ekologickým. Vznikol tak precedens, ktorý budú musieť v budúcnosti rešpektovať všetky reklamné kampane za elektrické vozidlá. Tie už sa nebudú môcť nazývať ako ekologické dopravné prostriedky.

Kde je pravda?

Elektrické, či hybridné vozidlá sú skutočne počas prevádzky „zelenšie“ ako autá na spaľovací pohon. Pohyb na elektrinu však vzbudzuje dve otázky: 1) odkiaľ sa berie elektrina, ktorú autá využívajú? 2) sú aj batérie a celá konštrukcia ekologické a sú aj vyrábané ekologicky?

Odpoveď na prvú otázku je jasná: prevažná časť elektrickej energie ešte stále pochádza zo spaľovania fosílnych palív, či z jadrových elektrární. Ekologické elektrárne na vodu, slnko, vietor, či ďalšie tvoria len pomerne majú časť energetického mixu. Navyše batérie elektromobilov obsahujú lítium a jeho ťažba (najmä v Ázii – v Číne) je len málokedy trvaloudržateľná, tobôž ekologická. Navyše, tak ako pri klasických autách, ani samotná výroba a použité materiály nie sú najekologickejšie.

Mohlo by sa tak zdať, že elektrické a hybridné automobily tak v podstate nie sú vôbec ekologické a ich ekologickosť (ak nejaká je) je viac menej rovnaká ako pri autách so spaľovacím pohonom.

Nie je to však pravda. Nepopierateľne sú ekologickejšie, no rozdiel nie je taký veľký ako by sa mohlo zdať ak zarátame vyššie spomenuté.

Pre ich ďalšie „zozelenenie“ však robia automobilky čo môžu. Nielenže sa snažia znižovať produkciu škodlivých plynov, už pri výrobe sa snažia o recykláciu. Tiež sa snažia využívať ekologickejšie materiály. Príkladom je výborné BMW i3 využívajúce viac prírodných materiálov.

To čo je najdôležitejšie: elektromobily čaká ešte dlhý vývoj a ekologickú dopravu taktiež. Práve preto je potrebné, aby sa kupovali aj tie súčasné. Inak jedného dňa prestane tiecť ropa a celý svet sa zastaví... Takže kto na to má, hor sa na ekológiu... vlastne pardón! Hor sa na elektrinu! :)

Ján Hargaš
ZDROJ: autoevolution

Komentáre k článku


Stream naživo