2014-04-29 15:29:12
Landwind X7 je plagiátom
Landwind X7 je plagiátom modelu Land Rover Evoque
Zdroj: Autohome China

Chcete Land Rover Evoque za polovicu? Jedine v Číne – a pod inou značkou...

Originál, alebo plagiát? Čo by ste vy osobne radšej parkovali pred domom, alebo v garáži?

Mať (na) originál je určite dobrá vec, mať Land Rover a ešte k tomu Evoque, je vec druhá. Plagiátorstvo v Číne je vec známa a ťažko riešiteľná. Hlavne v oblasti automobilovej výroby. Číňania kopírujú všetko,. Asi aj preto, že sa asi všetko u nich vyrába. Od špáradiel na zuby až po obrovské zaoceánske lode. Prečo? Lebo je to lacné. Výrazne lacnejšie, ako kdekoľvek inde na svete.

Aj preto mnohé automobilky vyrábajú svoje modely priamo v Číne a Číňania napriek takejto „spolupráci“ bezostyšne kopírujú modely svojich chlebodarcov. No, skopírujú. Ako sa to vezme! Veď oni neraz tie dielce, časti a celky dokonca vyrábajú pre renomované značky. Nuž čo by pod svojou vlastnou neurobili niečo, čo bude dostupnejšie, lebo to nebude mať znak známeho výrobcu?

Tak akosi sa pustila do „výroby“ aj značka Landwind. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa pokúšala preraziť do Európy malým MPV za lákavú cenu. Nárazové testy ju „presvedčili“, aby zostala pekne doma. Aj sa tak stalo a v Číne ponúka pár modelov, ktoré majú úspech. Aj vzhľadom na cenu. Vyzerajú dobre, ale aké majú technické a hlavne bezpečnostné parametre, nevedno.

Iba pred pár dňami sa na rôznych (hlavne čínskych) autoserveroch objavili prvé (špiónske) obrázky modelu SUV s interným (alebo skôr krycím) označením Landwind  E32. Podľa dostupných informácií by sa auto malo premiérovo objaviť v auguste tohto roka. Napriek drobným úpravám a zmenám je auto veľmi nápadne podobné s prestížnym modelom Land Rover Evoque. Zaujmú napríklad LED svetlá použité pre hmlovky a denné svietenie, či chrómová linka, ktorá spája hlavné svetlomety. Nič to však nemení na fakte, ktoré auto bolo predlohou tohto samohybu.

Zdroj: Autohome China
Zdroj: Autohome China
Zdroj: Autohome China

Pod kapotou by podľa dostupných informácií mal mať dvojlitrový motor s výkonom 140 kW (190 k) s maximálnym krútiacim momentom 250 Nm. Prevodovka bude buď manuálna 6 stupňová, alebo osemstupňová automatická., čo je dokonca lepšia ponuka, akú mal Land Rover pred faceliftom.

Je pritom zaujímavé, že čínska automobilka nemá s LandRoverom nič spoločného okrem časti názvu, ktorý si „vycapila“ na kapotu. Nič to nemení na fakte, že by mohli vyrábať takmer rovnaký, či skôr rovnako vyzerajúci produkt. Ázijské automobilky sú totiž už dávno „preslávené“ kopírovaním európskych vzorov. 

Na konci leta tak má zamieriť do čínskych predajní pod názvom Landwind X7 pozoruhodná kópia auta, ktoré svoj európsky vzor kopíruje dokonca ešte aj štýlom nápisu na prednej kapote. Má však aj pár špecifických prvkov, medzi  ktoré patrí napríklad lišta spájajúca predné svetlomety, či špecificky tvarovaný nárazník. Drobné rozdiely sa dajú nájsť aj na bokoch a na zadnej časti. Aká bude jazdná dynamika auta, spotreba, či interiér – to sme sa zatiaľ nedozvedeli. Najviac sa ale špekuluje o cene, ktorá by pravdepodobne mala byť polovičná oproti sume, aká sa platí za „baby“ Range Rover. Hovoríme o približne 14 – 15 000 eurách. To za celkom slušivú karosériu a vysokú výbavy, aká je v Číne bežná, naozaj nie je vysoká suma. Lenže je tu tá istá otázka: chceli by ste mať „fejkový“ Land Rover..?


ZDROJ: autohome.com.ca, auto.soho.com.

Komentáre k článku


Stream naživo