2014-04-19 10:35:00
Ford Mustang na Empire
Ford Mustang na Empire State Building
Zdroj: autoblog.com

VIDEO: Ford Mustang oslávil 50-tku na vrchole Empire State Building v New Yorku

Jasnejší odkaz pre konkurenciu ako toto už asi ani nemôže byť. Mustang je kráľ muscle cars!

Svalnáč zvaný Mustang je ikonické auto. Za svoju existenciu zažil i ťažké chvíle, no vždy sa postavil na nohy a šiel ďalej. Nová generácia Mustangu vychádza na svetlo sveta po 50-tich rokoch od prvého uvedenia tohto cváľajúceho Fordu.

Tak ako pred päťdesiatimi rokmi aj dnes je Mustang vystavený na budove, ktorá USA charakterizuje tak ako samotný Ford Mustang.

„New York je jedným z najväčších miest na svete, a práve tu sa pred 50 rokmi začal písať príbeh Fordu Mustang,“ povedal Mark Fields, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Ford. „Sme nadšení, že spolu s najnovšou generáciou vozidla, ktoré tvorí dušu spoločnosti Ford Motor Company, navštívime architektonickú pamätihodnosť, ktorá je už 83 rokom srdcom panorámy Manhattanu.“

Doprava vozidla na 86. poschodie nad husto obývanými ulicami centra Manhattanu nie je jednoduchá úloha. Žiadny pohyblivý žeriav nedosiahne na vyhliadkovú plošinu na 86. poschodí a pre vežu, ktorá sa týči nad relatívne úzkou plošinou, nie je možné využiť ani vrtuľník. Jediným schodným riešením je použitie výťahov. Mustang teda museli rozobrať.

Keď v roku 1931 otvorili Empire State Building – v tom čase najvyššiu budovu na svete (tento titul si ponechala takmer 40 rokov) – nikomu nenapadlo, že v pôvodných výťahoch bude niekto prepravovať nahor vozidlo. Ale v roku 1965 bol prototyp kabrioletu Mustang rozdelený na tri hlavné časti a čelné sklo, aby sa zmestili do týchto výťahov.

To isté museli konštruktéri urobiť aj teraz. Avšak pre úplne inú konštrukciu auta a väčšie rozmery nestačilo rozdeliť auto na tri časti a čelné sklo. Auto museli doslova rozrezať a na mieste spojiť. Ako to urobili zistíte v nasledujúcom videu. Fotografie z miesta činu nájdete ako inak v galérii!

jh
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo