2014-03-11 18:20:00
Na Slovensko prišiel Horacio
Na Slovensko prišiel Horacio Pagani a jeho superšportová Huyara
Zdroj: MARTIN ŽILKA / PHOTOMARTINI

AKTUÁLNE: Horacio Pagani, tvorca úžasných automobilov zavítal do Bratislavy

Na Slovensko prišiel na pozvanie exkluzívnej banky konštruktér superšportových automobilov.

Pagani Automobili S.p.A je maličká talianska firma. Jej zakladateľ, argentínsky konštruktér Horacio Pagani, najprv pracoval ako dizajnér pre Lamborghini. Stále ho však lákalo splniť si svoj sen – navrhnúť vlastné superšportové auto.

Najprv v roku 1992 založil vlastnú firmu. Naďalej spolupracoval s Lamborghini a v roku 1999 predstavil na ženevskom autosalóne auto pod vlastnou značkou – Pagani Zonda. Po dvanástich rokoch prišiel nástupca, nový model Huayra, ktorý sa zmocnil nových technológií a materiálov. Pagani Huayra predstavený v Ženeve v marci 2011 je esenciou toho najlepšieho z automobilového priemyslu.

Základ tvorí karbónovo – titánový monokok. Karoséria je tiež z karbónu. Na zavesenie kolies sa používa špeciálny materiál AvionAl, o 30% ľahší ako hliník. Pruženie si vzal na starosť švédsky špecialista Öhlins a Pirelli navrhlo špeciálne pneumatiky, ktoré zvládajú v zákrutách priečne preťaženie 1,5 G.

Pagani Huayra je esenciou toho najlepšieho z automobilového priemyslu. Základ tvorí karbónovo – titánový monokok. Karoséria je tiež z karbónu. Na zavesenie kolies sa používa špeciálny materiál AvionAl, o 30% ľahší ako hliník. Pruženie je od švédskej špecializovanej firmy špecialista Öhlins a Pirelli navrhlo špeciálne pneumatiky, ktoré zvládajú v zákrutách priečne preťaženie 1,5 G.

Zdroj: MARTIN ŽILKA / PHOTOMARTINI

Motor od  AMG je šesťlitrový dvanásťvalec preplňovaný dvojicou turbodúchadiel. Má výkon 522 kW (710 k) a masívnych 1000 Nm krútiaceho momentu. Všetku silu prenáša sedemstupňová sekvenčná prevodovka Xtrac s hmotnosťou iba 96 kg. Aj ostatné dielce na aute sú ultraľahké. Napríklad kompletné titánové výfukové potrubie váži iba 10 kg. Pagani Huayra váži iba 1 350 kg, o 120 kg menej, ako vážila Zonda. Hmotnosť auta je rozložená medzi prednú a zadnú nápravu v pomere 44:56.

Dvakrát Pagani v Bratislave

Výnimočný dizajnér a úžasný konštruktér je od dnes v Bratislave. Superauto Pagani Huayra už tiež zaparkovali v lobby hotela Kempinski v bratislavskom River Parku. Chcete zažiť niečo nezvyčajné? Máte možnosť stretnúť sa osobne s jeho tvorcom Horaciom Paganim na autogramiáde v stredu 12.3. o 16:30.

Takto parkovali výnimočné auto v úzkom priestore, aby ho dostalo do recepcie hotela...

Auto vystrelí z nuly na stovku za 3,3 sekundy a zrýchľovať prestane až pri rýchlosti 370 km/h. Ak sa vám Huayra nezdá byť ktovieako krásna, uvedomte si, že Horacio Pagani všetko a teda aj dizajn podriadil aerodynamike. Auto má napríklad štyri klapky, ktorými vodič dokáže podľa potreby zvyšovať aerodynamický prítlak auta na vozovku. Interiér auta je obrovský luxus. Je v ňom kožené čalúnenie, hliník a karbón, navigácia s dotykovým displejom a Bluetooth  pripojením. Cena? Rovný milión eur. Môžete si ho vychutnať aj naživo - a keď nie, tak aspoň na videu z času, keď malo svoju premiéru:

Foto: MARTIN ŽILKA / PHOTOMARTINI

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo