2014-02-22 10:00:00
Zenvo ST 1 si
Zenvo ST 1 si urobilo hanbu v programe Top Gear, alebo mu ju vyrobili?
Zdroj: Zenvo

Top Gear strápnil dánske športové superauto, výrobca sa voči tomu ohradil

Pred časom vychválené a Stigom obľúbené auto Zenvo ST 1 horelo s Jeremy Clarksonom za volantom...

Horelo doslova a skončilo tak zle-nedobre. Vďaka tomu dánsky hyperšport s výkonom 810 kW neurobil dobrý dojem v slávnom motoristickom programe. Moderátor Jeremy Clarkson ho otestoval v nedávnom diele programu Top Gearu. Nadšený autom veru nebol. Ukázalo sa ako nespoľahlivé a dosiahlo v porovnaní s konkurenciou na okruhu veľmi pomalý čas.

Je známe, že moderátori relácie a jazdci v jednej osobe nešetria nikoho a nič a sú ochotní pre efekt a zvýšenie sledovanosti (nechať) zničiť aj superdrahé autá. No toto sa už zdalo dánskemu výrobcovi ako silná káva. Pobúrený odkazuje tvorcom najsledovanejšej motoristickej relácie na svete, že to prehnali, pritom za výsledky môžu čiastočne oni sami a navyše ešte aj mylne informovali, priam zavádzali divákov..!

Výrobca sa proti negatívnemu  hodnoteniu ohradzuje a pripomína, že Top Gear pred rokmi označil model ST1 ako Stigov supersport. Tajomnému jazdcovi Top Gearu sa totiž páčila kombinácia silného vidlicového osemvalca s výkonom 810 kW a pohonu zadných kolies.

Zdroj: Zenvo
Zdroj: Zenvo

Zrazu bolo všetko inak - počas testu auta sa najskôr spálila spojka, neskôr začalo auto horieť. Príčinou bol chybný ventilátor medzichladiča. Ako tvrdí výrobca, oba dielce auta sa zničili až po hodine extrémnej jazdy, pričom v teste sa táto súvislosť vôbec neobjavila. Zenvo teraz navyše dôkladnejšie testuje ventilátory, aby sa tak predišlo podobným problémom.

So stále tajomným a utajovaným jazdcom Stigom dosiahlo Zenvo ST1 na trati Top Gearu čas 1:29,9, čo je oveľa horší výsledok, ako dosiahli konkurenti. Napríklad lepšie ako dánsky superšport zajazdil aj omnoho lacnejší Forf Focus ST (s časom 1:29,6), alebo BMW M5 (1:29,2). Moderátori programu iba upozornili, že trať bola počas jazdy veľmi mokrá, čo výrazne ovplyvnilo výsledný čas. Ako však Zenvo zdôrazňuje, že v deň, keď nakrúcali jazdu na okruhu, sa odporúčalo na mnohých miestach Británie nevychádzať na cesty pre nízke teploty a extrémny dážď. Preto si je automobilka vedomá toho, že v takých podmienkach nemohlo auto zajazdiť dobrý čas a je pripravená zopakovať jazdu opäť na suchej trati.

Zdroj: Zenvo
Zdroj: Zenvo

Dánskej firme sa tiež nepáči, že v teste nespomenuli, že auto napriek mokrej trati dokázalo zrýchliť z 0-100 km/h iba za 2,69 sekundy a aj na extra krátkej rovinke pritom model ST1 dosiahol rýchlosť 304 km/h, čo je podľa Zenva v poslednom čase najvyššia doiahnutá rýchlosť. No a posledný argument, ktorý dánskeho malovýrobcu trápi, je ten, že model ST1 stojí na britskom trhu 660 000 libier (približne 803 000  eur), ale nie ne 800 000 liber (973 000 eur), ako nesprávne tvrdil Jeremy Clarkson počas vysielania magazínu.

Páni, páni! Ak sa neviete dohodnúť, prijmeme také auto na testovanie do redakcie a basta! Potom sa nazaj ukáže, kto mal pravdu...

Jozef Vydra
ZDROJ: Top Gear

Komentáre k článku


Stream naživo