2014-02-19 12:27:14
Netradičný výrobok s menom
Netradičný výrobok v pozadí s menom Bugatti - lietadlo 100P.
Zdroj: Le Reve Bleu

Bugatti už zem nestačí, chystá sa aj na oblohu s unikátnym Bugatti 100P

Značka Bugatti neprestáva ani po rokoch udivovať a prekvapovať. Chystá novinky.

Najprv prišla prekvapujúca správa, že chystá nové superšportové auto, no najskôr musí predať 40 vyrobených Veyronov, ktoré jej zostali na sklade. Kde však nájsť toľko kupcov? Iba ak by ponúkla ďalšie kusy za výhodnú cenu pre dubajskú políciu...

Teraz sa objavila správa, že Bugatti mieri aj do vzduchu. Plánuje lietadlo. Totiž ani nemusí, lebo to naplánoval už geniálny automobilový konštruktér Ettore Bugatti  v 30. rokoch 20. storočia. Okrem áut mal totiž plány aj pre lietadlo. To sa ale nepodarilo dokončiť. O 75 rokov neskôr konečne vzlietne do vzduchu podľa pôvodných plánov replika veľmi netradičného a na tie časy aj progresívneho  lietadla Bugatti 100P.

Spoločnosť Bugatti produkovala autá od roku 1909. Ale geniálny konštruktér a zakladateľ firmy Ettore Bugatti čoskoro spoznal, že chce viac, ako vyrábať „iba“ úžasné športové vozidlá a najlepšie limuzíny tých čias. Chcel priniesť veľké veci aj na vodu a do vzduchu. Bugatti pracoval na prvých plánoch lietadla od polovice tridsiatych rokov. V roku 1938 sa začala stavba lietadla nazvaného Bugatti 100P. Nikdy sa ju však nepodarilo dokončiť.

Zdroj: Le Reve Bleu

Teraz však lietadlo Bugattti s uhladeným štýlom značky predsa len poletí poháňané dvojicou motorov umiestnených za pilotnou kabínou v ťažisku lietadla. Majú výkon po 330 kW (450 k) a každý z nich poháňa jednu z dvojice protibežných vrtúľ. Unikátna a verná konštrukcia lietadla v mierke 1:1 podľa pôvodných plánov Ettore Bugattiho tak určite poteší nielen fanúšikov, ktorí združení v ​​skupine „Le Reve Bleu“, (alebo „Blue Dream“, čiže „Modrý sen“) začali stavať lietadlo Bugatti ešte v roku 2009. Teraz je už hotové a pripravené k letu.

Zdroj: Le Reve Bleu
Zdroj: Le Reve Bleu

Prvý let Bugatti 100P je naplánovaný na 25. marca 2014. Cieľom je totiž Mullin Automotive Museum v Oxforede v Kalifornii. Práve tam totiž bude lietadlo vystavené od 20. marca 2014 na špeciálnej výstave určenej historickým vozidlám Bugatti.

Jozef Vydra
ZDROJ: autoblog.com, Le Reve Bleu

Komentáre k článku


Stream naživo