2014-01-24 15:38:01
Parkovanie v BA a
Parkovanie v BA a pomocné značenie
Zdroj: Matus Cupka

Autá blokujú chodníky? Aktivista vymyslel značku, ktorú vodiči rešpektujú!

Zaparkované autá by mali na chodníku nechať 1,5 metra pre chodcov. Niektorí to nerešpektujú, iný nemajú odhad.

A práve proti takýmto vodičom a ich autám „rozčapeným“ na chodníkoch zakročil aktivista Matúš Čupka. Vymyslel zrozumiteľnú a jednoduchú značku na chodník, ktorú vodiči pochopia a navyše zatiaľ rešpektujú.

Prvý krát ju aplikoval minulý utorok na Riazanskej ulici v Bratislave. Po viac ako týždni môže konštatovať, že jeho pokus bol úspešný. Vodiči sa nechali poučiť a parkujú presne podľa „rysky.“

Vďaka jeho značke (ktorú však nemožno považovať za dopravnú značku podľa zákona) sa na chodník zmestia aj dvaja chodci, čo predtým nebolo možné. Takisto sa autám nemusia vyhýbať mamičky s kočíkmi, ktoré museli chodiť buď po opačnej strane ulice, prípadne sa jednotlivým autám vyhýbali po ceste.

Matúš okamžite dostal tipy, kde by takéto značenie mohol „nastreknúť“ ďalej. Takisto sa roztrhlo vrece s požiadavkami na vzor jeho vizuálu, aby si takéto značky mohli ľudia vyrobiť aj doma. Tvorca nestojí o masívne rozšírenie, no je viacero miest, kde by sa takéto pomôcky hodili.

Treba však pamätať na to, že značku na chodníku nemožno použiť za každých podmienok. Okrem toho, že musia mať chodci priestor 1,5 metra na chodníku, platí tiež minimálna šírka vozovky pre oba smery, a to 3 metre. Tiež si treba uvedomiť, že takáto značka negarantuje, že vymedzuje presne 1,5 metra, keďže závisí od jednotlivca ako ďaleko od okraju chodníka značku nakreslí. Do úvahy treba brať aj správcu komunikácie, čo je v tomto prípade mestská časť, ktorá so značkami nemusí súhlasiť, a môže ich brať ako poškodzovanie verejného majetku (tak ako výtvory sprejerov) - čo však neočakávame.

Zdroj: Matus Cupka

Napriek vyššie uvedenému Matúšovo značenie nemožno zavrhnúť. Je to skvelý nápad, ktorý síce nemôžme brať ako nariadenie, či zákon a nik ho preto nemusí rešpektovať, no možno ho brať ako pomôcku pre správne parkovanie. A veľmi dobrú pomôcku.

Ján Hargaš
ZDROJ: Facebook.com

Komentáre k článku


Stream naživo