2013-12-30 06:15:00
Jean Claude Van Damme
Jean Claude Van Damme a Volvo

Pozrite si najlepšie automobilové reklamy za rok 2013!

Prinášame vám rebríček tých najlepších reklám na automobily za končiaci sa rok 2013.

Vyberať najlepšie reklamy na štvor/a viac/kolesové vozidlá nebolo vôbec jednoduché. Vyberali sme podľa zábavnosti a nápaditosti. Pravda, posudzovať faktor zábavy a nápaditosť reklamy je pri všetkej snahe možné najmä zo subjektívneho hľadiska. Preto sme viac než na svoj pocit prihliadali jednak na obľúbenosť reklám, no tiež na čítanosť článkov venujúcich sa jednotlivým reklamám na Podkapotou.sk.

Začneme posledným (nie však najhorším), symbolicky trinástym miestom.

13. Red Bull: akrobatické lietadlo proti Holden V8

Ak existuje na svete spoločnosť, ktorá vie zo svojho mena vydolovať viac než Red Bull dajte nám vedieť do diskusie, pretože my si na žiadnu nevieme spomenúť. Red Bull vie nielenže výborne prezentovať vlastný produkt, reklamy dokáže urobiť aj na súťaže (produkty), ktoré sponzoruje. Výnimkou nie sú ani austrálske preteky osemvalcov.

12. Volkswagen a reklama na Golf/psa

Prirovnávať svoje auto ku psovi nemusí byť vždy v pozitívnom duchu, no Volkswagen stavil na staré známe: pes, najlepší priateľ človeka. Práve preto prirovnal nový Golf ku psovi. Či skôr psa ku Golfu? Rozhodnite sa vy. Každopádne má reklama svoj šarm, je vtipná a bola aj veľmi sledovaná.

11. Mercedes a Adolf

Nie každá reklama na auto musí byť schválená samotnou automobilkou, väčšinou však reklama skončí na stole akejsi rady, ktorá ju považuje za príliš sexistickú, rasistickú a ktovie akú -ickú... Aj v tomto prípade by sa koncovka –ická dala použiť, no Mercedes to radšej ani neskúšal. Študentskú reklamu síce neschválil, no dovolil jej tvorcom zavesiť ju na internet. A hlavná myšlienka? Mercedes vyhodnotí nebezpečenstvo skôr než nastane...

10. Jaguar a sliepka

Nemalo by sa začínať od konca, ale v tomto prípade to inak nejde. Jaguar si na reklame Mercedesu so sliepkami síce viac prihrial polievočku než vymyslel niečo nové, avšak reklama pointu mala a bola aj sledovaná. Skrátka, Jaguar v tomto prípade trafil do čierneho, respektíve do „pernatého.“

9. Poznáte efekt BMW?

Nie? Ale určite áno... BMW je magnet na ľudí, a to bez ohľadu na pohlavie. Muži ho milujú preto ako jazdí, ženy ho milujú preto akí muži v ňom jazdia... Najlepšie je, že BMW takéto prirovnania vôbec nevadia, naopak, ešte ich aj podporuje. Pozerajte:

8. Audi na naftu? Ale čo ti...!

Keď je v rebríčku Mercedes, Jaguar, BMW a Volkswagen musí v ňom byť aj Audi? Viac-menej. Audi v poslednom čase svojimi reklamami akosi obchádza Európu a sústredí sa najme na USA. Snaží sa tam preraziť so svojimi naftovými limuzínami. Niežeby Američania doteraz nepoznali Audi... iba radšej tankovali benzín než naftu. A práve o tom je nasledujúca reklama. Áno, aj pekné auto môže jazdiť na to, na čo traktor, drahí Amíci...

7. Kia Soul a škrečkovia

Zvieratká, zvieratká... Už sme tu nejaké mali a ešte ich zopár bude. Kia pri svojom „oduševnelom“ aute s názvom Soul už dávnejšie stavila na škrečkov v ľudskej veľkosti. Pri predstavení nového Soulu zábavní škrečkovia opäť nechýbali.

6. Ford a Sumo

Ford bol odnepamäti známy svojimi „zlepšovákmi“. Od pásovej výroby až po vyhrievané čelné sklo... Na to, aby verejnosti jeden zo svojich zlepšovákov predstavil, povolal do akcie dvoch zápasníkov Sumo a skryté kamery. Stačilo sa už len vybrať na parkovisko pred nákupné centrum a vtipná reklama bola na svete.

5. Škoda Octavia RS

Škoda Octavia tretej generácie bola jedným z najočakávanejších áut tohto roka. Keď sme už spoznali klasické Octavie, prišiel čas na tú najvýkonnejšiu. Octavia RS bola aj u nás uvedená reklamou za ktorú možno „Škodovke“ zablahoželať. Je originálna zábavná a ako inak i obľúbená.

4. Volkswagen a pes/auto pre každého

Viem, VW a psíkov/psíka sme tu už mali, avšak Volkswagen svoju pôvodnú myšlienku spojenia psa a auta ešte vylepšil v nasledujúcej reklame. Na pomoc si tentokrát nezobral len jedného psa, ale rovno desiatky psov. Na čo? Snažil sa nám vysvetliť, že tak ako môže každý človek nájsť ideálneho psa, môže tiež každý človek nájsť Volkswagen práve pre seba. Takže nezabudnite, do Tuarega jedine Bernardínom!

3. Dodge Durango a Ron Burgundy

A je tu finále! Naše tretie miesto nepatrí iba jednej reklame. Treťou najlepšou reklamou na auto za rok 2013 sa stalo hneď 70 reklám! Séria reklám na SUV Dodge Durango s hercom Willom Ferrelom aka Ronom Burgundym zaplnila internet na dlhé mesiace (a ešte stále ich nepoznáme všetky). Televízny moderátor zo sedemdesiatych rokov Ron Burgundy bol taký presvedčivý, že od začiatku vysielania reklám s Burgundym stúpli predaje Dodge Durango o polovicu! A tomu sa hovorí úspešná reklamná kampaň. Reklám je naozaj mnoho a aj na Podkapotou ich nájdete aspoň desať. Vybrať si tú najlepšiu bolo ťažké, no pre nás je naj práve táto:

2. Mercedes-Benz a sliepky

Dávno predtým než sa Jaguar rozhodol zjesť sliepku, prišla reklama, ktorá sa internetom šírila ako poplašná správa o konci sveta... Mercedes sa pri prezentácii predvídavého pruženia S-classe rozhodol využiť sliepky a ich schopnosť držať hlavu bez otrasu aj keď sa trasú... Tento zaostalý verš pochopíte po zhliadnutí takmer najlepšej reklamy na auto toho roku.

1.  Jeane-Claude Van Damme a jeho epická roznožka

Víťazom nášho rebríčka sa jednoznačne a nespochybniteľne stáva reklama na nákladné automobily Volvo! Starý, dobrý (či stárnuci, ale stále výborný?) Jeane-Claude Van Damme spôsobil, že o kamiónoch Volvo sa hovorilo v hlavných správach a správičkách po celom svete. Reklamu a epickú roznožku skloňovali aj tí, ktorým namiesto benzínu koluje v žilách len obyčajná... krv. JCVD nás a nielen nás toho roku dostal. Krátko po uvedení reklamy sa na video portáloch stala reklama jednou z najsledovanejších, rozprúdila sa debata o tom, či je to trik a či je to naozaj a objavili sa desiatky videí napodobňujúcich výkon tohto belgického akčného hrdinu.

Najlepšou reklamou na autá za rok 2013 je reklama od Volva a JCVD! Gratulujeme a dúfame, že pracovníci reklamných agentúr a marketingových oddelení automobiliek a iných firiem blízkych automobilizmu nestratia kreatívnu slinu ani budúci rok a opäť pre nás niečo milé, vtipné, inovatívne vymyslia.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo