2013-12-15 05:28:29
Škoda Octavia Coupé
Škoda Octavia Coupé - aspoň podľa predstáv carsnotice.blogspot.com
Zdroj: carsnotice.blogspot.com

Škoda údajne chystá nečakanú novinku, všetko nasvedčuje, že Octaviu Coupé

Výsledok sa má predstaviť pod menom Octavia Coupé už na jarnom autosalóne v Ženeve.

Podľa informácií britského magazínu AutoExpress to má byť akási štýlovejšia Octavia. Nečakajte, ale klasické športovú dvojdverovú karosériu, ale praktickejší variant - bude  štvordverová!

Štvordverové kupé, teda vlastne sedany s elegantne splývavou zadnou časťou sú medzi automobilkami stále obľúbenejšie. Takú verziu chystá pre Octaviu aj Škoda. Prvé informácie o tom priniesol nemecký Autobild. V Mladej Boleslavi nastalo zdesenie, lebo naozaj taký model chystajú pre rok 2015.

Má ísť o variáciu na Volkswagen CC. Automobilka sa však tvári klasicky, teda tajomne mlčí. Vlastne hovorca automobilky predsa uviedol: „Špekulácie ohľadom nových pripravovaných modelov necháme bez komentára." O výrobe sa podľa dostupných informácií ešte nerozhodlo, takže je priestor na isté špekulácie, či skôr snenie s reálnymi základmi.

Octavia má prísť na autosalón do Ženevy v marci 2014 ako elegantné štvordverové kupé. Pravdepodobne to bude štúdia, ktorá už má predznamenať sériovou verziu, predbežne naplánovanú do predaja v roku 2015. V prvom rade sa pod extravagantnejším kabátom má ukrývať osvedčená technika, teda platforma MQB s rovnakým rázvorom 2686 mm, ako má Octavia.

Zdroj: www.iltasanomat.fi
Zdroj: autoweb.cz

Veľkú úlohu má teda zohrávať praktická stránka veci. Od klasického liftbacku by se malo mladoboleslavské Coupé odlišovať nižšou strechou, ktorá viac pripomína dvojdverovú karosériu, takže miesta pre hlavy zadných cestujúcich asi nebude navyše. No objem batožinového zaradí Octaviu Coupé (opäť) medzi premiantov triedy. Cena by pritom mala iba mierne prevýšiť cenu klasickej karosérie. No aj tu bude platiť, že za menej praktické auto zaplatíte viac peňazí...

Je však pravdepodobné, že auto nakoniec môže byť päťdverový variant, ktoré konkurencia nazýva buď Sportabck, alebo niekde aj GranCoupé. Akokoľvek to bude, keďže je Octavia menšia a patrí v hierarchii kategórií áut nižšie, ako podobne koncipovaný Volkswagen CC (predtým Passat CC), má ísť o lacnejší variant, ktorému bude konkurovať, Aj keď takýto „prikrčený sedan“ s dynamickými líniami ponúkajú hlavne prémiové značky Audi, BMW a Mercedes, no vo vyšších triedach.

Veľkosťou aj koncepciou môže mať Octavia Coupé nečekane blízko k Mercedesu, ktorý už predstavil výrazne tvarovaný trojpriestorový model CLA, ktorý stojí na platforme malých modelov triedy A a B. Práve Mercedes objavil znova pred rokmi pre automobilový svet kupé s jedným párom dverí navyše.

Extravagantné svetlá

Novinka má prísť s niekoľkými dizajnovými zmenami, Vzhľad by mal byť viac odvážny, predné svetlomety majú dostať tvar trojuholníkový tvar, rovnako ako hmlovky. Oveľa svalnatejšie až agresívnejšie by mala Octavia pôsobiť aj v bokoch, zdôraznia to hlavne výrazné linky spojujúce predné a zadné svetlomety a zdôraznený pontón karosérie, ktorý tiež dodá autu poriadne „ramená“.

Zdroj: autoexpress.co.uk

AutoExpress prišiel aj s vlastnou skicou, ktorá ukazuje možnú podobu škodováckeho kupé, kde najmä viac sklonené čelné sklo pridáva autu doslova na agresívnom vzhľade. V podstate by sa dalo povedať, že by mohlo ísť o mladoboleslavský derivát Audi A3 sedan. Lenže od toho sa môže odlišovať.

Záleží od toho, akú zvolí značka koncepciu veka batožinového priestoru.. „Sedano-kupé" mávajú zvyčajne klasické malé veko kufra a pevné zadné okno, ako už spomínané Audi A3 sedan. Škoda pri Octavii vždy dávala prednosť tradične veľkému liftbackovému veko kufra, ktoré otvára "plech i so sklom". Toto riešenie používa napríklad Audi pri modeli A7 Sportback. Pri sklopených sedadlách by tak mohla tato Octavia konkurovať i väčším autám, napríklad BMW radu 6 , Mercedes CLS, či menšieho CLA. "Škoda vie, že trojdverové kupé Octavie by bylo atraktívnejšie, pre zákazníkov je ale dôležitejšia praktickosť,“ napísal AutoExpress.

Nová karosárska verzia má prilákať mladých

Tretia karosárska verzia Octavie by mohla byť v plánoch Škody autom pre mladšiu klientelu. O ňu sa snaží automobilka intenzívne bojovať. Imidž usadlej značky pre racionálne premýšľajúcich vodičov chce preto doplniť tvarovanými modelmi. Dá sa čakať, že Octaviu Coupé bude Škoda ponúkať ako lepší, drahší tovar. Pravdepodobne z ponuky vypustí slabšie motory.

Ak by ste sa čudovali, prečo by sa mala značka hnať do ďalšieho segmentu trhu – inak sa ani nedá. Automobilka ohlásila veľmi ambiciózne predajné plány a rozšírenie portfólia zo  šiestich na osem až deväť modelov. Potom je jasné, že už to dáva zmysel. A my sa môžeme tešiť a čakať ďalšie potvrdenia uvedených faktov a informácií.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo