2013-10-13 07:15:00
Koenigsegg Agera One:1
Koenigsegg Agera One:1 má dosiahnuť rýchlosť 450 km/h.
Zdroj: Koenigsegg

Koenigsegg Agera One:1 má parametre ako lietadlo – 1400 koní a 450 km/h

Napriek monštruóznemu výkonu 1029 kW a rovnako neuveriteľnej cene 1 milión a 32 tisíc eur (1,4 milióna dolárov) na ňom výrobca prerobí!

Aj preto vznikne iba limitovaná séria 6 kusov. A máte smolu, nežmoľte peniaze v ruke – už sú aj tak všetky vypredané! Načo to všetko? Ále, ide o takú „drobnosť“ ako je naháňanie sa za titulom najrýchlejšieho sériovo vyrábaného automobilu na svete. Preto má nová, dlho pripravovaná, extra výkonná verzie modelu Agera za cieľ zosadiť z trónu Bugatti Veyron.

Jej názov je tiež veľavýznamný - One:1. Ozančuje totiž pomer výkonu, teda počet koní na kilogram. V tomto prípade je to teda vysnívaný pomer 1:1. Keďže táto verzia Agery bude mať vrátane všetkých náplní, teda oleja či plnej nádrže benzínu a vraj aj normovaného „eurovodiča“ so 75 kg hmotnosť len 1 400 kg, 5-litrový osemvalec poskytne výkon 1029 kW (1400 koní)! Oproti "klasickej" verzii Agera sa tak stádočko rozrastie o 209 kW (285 k).

Pre koho to vlastne je - a načo?

V rozhovore pre Bloomberg, zakladateľ firmy Christian von Koenigsegg povedal: "Nikto nepotrebuje auto, ako je toto, ale želá si ho." Načo to potom všetko? Dôvod sme už uviedli, pridáme ešte jeden: prestíž, ktorá sa v kategórii superšportových áut tak ťažko získava a ešte viac cení... Treba pripomenúť, že Christian Von Koenigsegg je jednou z vášnivých osobností vo svete automobilov. Presnejšie ho mnohí pasujú skôr do kategórie „autobláznov“ ako marketérov. Ale ako zakladateľ a hlavná postava automobilky Koenigsegg sa pokúša okrem iného hľadať napríklad aj inovatívne riešenia. Patrí k nim ventilový rozvod bez vačkových hriadeľov.

Zdroj: Koenigsegg
Zdroj: Koenigsegg

Prvé informácie sa objavili ešte niekedy minulý rok s prvým obrázkom, no teraz unikli (ako už býva zvykom) spolu s ďalšími podrobnosťami. Nového modelu od švédskeho výrobcu športových áut by sme sa mali dočkať ešte tento rok. Premiéru by si malo auto odbiť na tohtoročnej Guangzhou Auto Show China. Miesto premiéry pravdepodobne naznačuje, z akých končín sa regrutujú budúci majitelia tohto (budúceho) najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete. Parametrami na to má.

Už len lietadlá a dragstery sú rýchlejšie...

Najnovšie informácie hovoria, že model Agera One:1 má atakovať hranicu neuveriteľných 450 km/h! Porazil by tak v maximálnej rýchlosti modely Veyron Super Sport a Veyron Vitesse Otázna je, či bude mať auto aj obmedzovač, lebo aj Veyrony majú maximálku vyše 430 km/h pri vypnutom obmedzovači, ktorý ich krotí na 415 km/h. Koenigsegg však dáva do pozornosti zrýchlenie na 400 km/h, čo by mal One:1 dokázaťza neuveriteľných 20 sekúnd! Pre porovnanie, Bugatti Veyron na to potrebuje o celých 25 sekúnd viac! Celkom iná liga...

Aj pri odhadovanej uvedenej cene okolo 1,4 milióna dolárov za kus to nebude znamenať pre automobilku zisk, lebo ani zďaleka nepokryjú náklady na vývoj. Takže majitelia nového dela na kolesách vlastne zarobia... Výsledky výskumu však chce použiť i na svojich ďalších strojoch, takže sa to nakoniec asi zaplatí a my sa máme na čo tešiť. Takže, predsa len odkladajte do prasiatka každé ušetrené euro.

Ešte horšie je na tom už spomínané Bugatti, lebo každý kus ľubovolného Veyronu znamená pre automobilku stratu skoro 4 milióny 700 000 eur. Vysoká cena za prestíž, nemyslíte? Nebyť toho, mohli by byť napríklad iné autá koncernu VW lacnejšie, alebo to ide z odmien najvyššieho vedenia...?

Jozef Vydra
ZDROJ: rushlane.com

Komentáre k článku


Stream naživo