2013-10-08 04:05:00
Roboti budú čochvíľa pripravení
Roboti budú čochvíľa pripravení pomáhať americkej pechote.

VIDEO: Kone vyliezli spod kapoty a začali behať samé

Nový behajúci robot, ktorému neutečiete. Technológie už dnes predbehli fantáziu

Motory mali kone. Doteraz. Dnes existujú motorové kone. Veda napreduje míľovými krokmi. Pamätáte sa na zábavných robotíkov, ktorí nešikovne, no úplne samostatne hrali futbal? Odvtedy akoby ubehli stovky rokov vývoja. Zatiaľ čo automobilky usilovne pracujú na inteligentných automobiloch, vedci pripravujú robotov, ktorých pohyb ani vzdialene nepripomína to, čo si pod „robotickým pohybom“ predstavíme. Žiadne "elektrobuggy," žiadne nemotorné vŕzganie železných kĺbov. Roboty novej generácie sa nielenže dokážu pohybovať rýchlo, oni doslova behajú.

A nezastaví ich nič.

Akoby prišli z budúcnosti, či z nejakého sci-fi filmu. Vzbudzujú strach, či obavy, občas aj smiech. Už od Čapkovho R.U.R sa ľudstvo bojí umelej inteligencie. Tri zákony robotiky od I. Asimova boli postavené tak, aby ich nebolo možné logicky vyvrátiť. Koľko však bolo filmov o tom ako roboty zákony popreli, nahradili a pustili sa do honu na ľudí (napr. Ja, robot). Pri schopnostiach týchto robotov si môžete byť istí, že by ste pred nimi neunikli. Už teraz dokážu vyvinúť rýchlosť zhruba 30 kilometrov za hodinu, takže by vás dobehli aj keby ste šprintovali. Navyše sa tieto kone (mačky, kravy, nazvite to ako chcete) dostanú aj tam, kam sa nedostane ani stroj s koňmi pod kapotou. Nečudo, veď namiesto kolies majú šikovné nožičky.

Samozrejme, účelom týchto robotov nie je vystrašiť, ale vytvoriť účinný stroj schopný samostatného pohybu v akomkoľvek teréne. Ich pohyb je ešte miestami neistý a zvuk smiešny, keď sa ich však podarilo postaviť na „nohy“ je len otázkou času, kedy dostanú lepší pohon.

Spoločnosť Boston Dynamics, ktorá za týmito robotmi stojí, je sponzorovaná americkou Agentúrou pre výskum pokročilých obranných projektov. Na vývoj týchto hračiek prispeli aj "mariňáci," teda námorná pechota. Agentúra spadá pod americké Ministerstvo obrany a námornú pechotu vám netreba bližšie špecifikovať. Keď sme na začiatku písali o naháňaní ľudí, neboli sme až tak ďaleko. Tieto potvorky budú nielenže platnými pomocníkmi amerických vojakov v ťažko prístupnom teréne, ale možno ich niekedy aj... no ale nepredbiehajme...

Prvé video ukazuje najnovší počin spoločnosti Boston Dynamics. Projekt nazvali Wildcat (divoká mačka). Tento behajúci robot bol skonštruovaný tak, aby pri maximálnej rýchlosti 30 km/h dokázal zdolávať rovinatý, ale i hrboľatý terén.

Druhé video ukazuje väčšieho a staršieho brata behajúcej mačky. Táto terénna „kravička“ dokáže prejsť 32 kilometrov bez dotankovania a pritom unesie 180 kíl (výzbroje). Vďaka kamerám a senzorom dokáže nasledovať svojho ľudského vodcu a zároveň poľahky zdolávať terén. V prípade, že by ju terén predsa len prekvapil, vďaka oblej "karosérii" sa dokáže opäť postaviť na nohy a nebude tak zdržovať svojho vodcu, respektíve celú vojenskú jednotku.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, Boston Dynamics

Komentáre k článku


Stream naživo