2013-08-30 05:00:00
Defender rodu Land Rover
Defender rodu Land Rover

USA: Nekupujte Land Rover Defender, zničíme vám ho!

Viete si predstaviť, že by vám úplne nového Defendera zničili colníci pred očami a vy by ste nemohli nič urobiť? Vitajte v Amerike!

Presne takto to funguje v Spojených štátoch amerických. Kvôli prísnejším emisným normám je dovoz kultových Defenderov do USA zakázaný. Lenže Američania dobre vedia o schopnostiach tohto auta a tak sa snažia „prepašovať“ Defendera do krajiny.

V USA totiž platí zákon, podľa ktorého je možné doviesť aj nevyhovujúce autá, ak sú viac ako 25 rokov staré. Pri modeli, ktorého vzhľad sa od roku 1948 zmenil len minimálne, nie je ťažké „ošáliť“ neskúsených. Niektorí si myslia, že stačí vymeniť VIN čísla, iní sa pokúsia zvýšiť vek auta aj napohľad. Takým to možno prejde, ale novučičké ligotavé auto s VIN číslom z roku (páně) 1993 aj v krajine neobmedzených možností vzbudí rozpaky.

Lenže namiesto toho, aby colníci auto zabavili, poslali ho späť, alebo predali na aukcii, urobia niečo, z čoho sa búri žlč. Americká colná správa je neúprosná a nemá problém zničiť legendu britského automobilizmu. Či by boli takí neúprosní aj v prípade, že by išlo o americké auto!

V takom prípade by sa jednalo skôr o nelegálny vývoz, než dovoz, no sme presvedčení, že by s autom zaobchádzali úplne inak než s európskym. Ešteže u nás sú colníci na trošku vyššej úrovni... Či?

Vo videu si môžete pozrieť ako deštrukcia legendy v podaní amerických byrokratov vyzerá. 

 

Ján Hargaš
ZDROJ: carscoops.com, youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo