2013-08-06 05:00:00
Falzifikáty Ferrari na prvý
Falzifikáty Ferrari na prvý pohľad nemajú chybu, ale... stačí sa pozrieť lepšie.

Chcete mať Ferrari za 40 000 eur? Nebudú, polícia v Španielsku zatkla falšovateľov

Vždy sa tvrdilo, že rajom falšovateľov je Čína, kde sú doslova experti na kópie všetkého druhu.

Ak však hovoríme o falzifikátoch Ferrari, prvenstvo im „vyfúkli“ Španieli. Je pravdou, že absolútne ignorovanie patentových vzorov (neraz za prispenia, či tichého súhlasu samotných automobiliek), technológií a dizajnu je vlastne akýmsi „národným športom“ čínskych automobiliek.

Tentoraz prejavila dávku invencie neznáma firma na Pyrenejskom polostrove, neďaleko Valencie. Aby sme teda boli presní, nejde o žiadnu firmu, ale skôr o manufaktúru, ktorú sa podarilo skupine mechanikov, klampiarov a predajcov držať pri živote pomerne dlhý čas.

Polícia urobila záťah po udaní

Španielska polícia pred pár dňami oznámila, že rozbila gang, ktorý prerábal iné autá a vydával ich za luxusné vozidlá, väčšinou Ferrari. Odkiaľ presne prišlo udanie sa nevie, no indície naznačujú, že by mohla priamo z Maranella upozorniť samotná talianska značka. No páni, napriek „fejkom“, ktoré zo španielskej dielničky vychádzali, až takáto pozornosť!

Keď polícia zatýkala skupinu ôsmich ľudí, našla sedemnásť kópií modelov Ferari F 430 a 458 Italia a dva falzifikáty Aston Martin, ktoré využívali zrejme ako základ jazdené vozidlá Maserati. Koľko ich naozaj postavili a predali (ponúkali vozidlá cez internet), teraz nie je známe, no polícia pátra po tých, ktorí údajne vedeli, čo za 40 000 € kupujú.

Video predstavuje dosť dobre nielen prestavbu, ale aj aktérov samotných.Vlastne sa takto udali sami...

Ďaleko do repliky, nepodarené napodobeniny

Je veľký rozdiel medzi replikou a nepodarenou kópiou. Na prvý pohľad síce vozidlá vyzerajú slušne, snahu o detail tvorcom nemožno uprieť. No keď si pozriete priložené videá zistíte, že Španieli asi zákazníkom neklamali, ako sa snažia uviesť niektoré médiá. Myslieť si, že za pätinovú cenu kupujú originál by mohli len ľudia s výrazným poškodením mozgu a zníženou schopnosťou rozpoznávania...

Autorom týchto nie veľmi podarených falzifikátov sa celkom nepodarilo „trafiť sa“ do dizajnu interiéru a nápadne niečo pripomínajú – ale Ferrari to nie je! No to by sa ešte dalo oželieť. Horšie je to, že pod prednou kapotou  je namiesto batožinového priestoru štvorvalec Toyota VVT-i, ktorý poháňa  prednú nápravu... Nevídané riešenie. Aby sa tento fake aspoň trocha podobal, na svoj vzor, pod zadným priehľadným vekom je iba napodobenina krytu motora. No a to by už dokázal prehliadnuť vari len slepý. Ale ten si nebude kupovať „Ferrari“ za 40 000 eur. Ak sa pýtate, čo čaká zatknutých, úprimne nevieme. Možno zatiaľ ani samotná španielska polícia...

Jozef Vydra
ZDROJ: jalopnik.com, carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo